Читај ми!

Преносимо

Парламент БиХ, најскупљи и најнеефикаснији

Грађани БиХ издвајају више од 70 хиљада евра за усвајање само једног закона, а парламент БиХ није остварио ни петину планираних активности за ову годину. То је најскупље и уједно најмање учинковито законодавно тело у свим државама региона, показују анализе невладине организације "Центри цивилних иницијатива".

Парламент Босне и Херцеговине најскупље је и уједно најмање ефикасно тело законодавне власти у свим државама региона, а да би оно усвојило само један закон порески обвезници за то морају издвојити више од 70 хиљада евра, оцена је коју су у Сарајеву изнели представници невадине организације "Центри цивилних иницијатива" (ЦЦИ), који већ годинама редовно анализирају деловање извршне и законодавне власти на свим нивоима у БиХ.

Анализа која је представљена новинарима садржи податак да су заступници у парламенту БиХ током првих шест месеци ове године успели да усвоје тек дванаест закона, што није ни петина планираног за 2013. годину.

За поређење је послужио пример првих шест месеци у претпоследњој години мандата прошлог сазива парламента када је усвојен 31 закон.

Настави ли овако да ради, парламент БиХ до краја 2013. године неће успети да реализује ни трећину законодавних активности из свог овогодишњег програма рада, процењују у ЦЦИ-ју.

"И све то уз показатељ како једна пленарна седница парламента стаје грађане БиХ око 115 хиљада конвертибилних марака (58,8 хиљада еура), а један усвојени закон 144 хиљаде конвертибилних марака (73,6 хиљада евра)", казао је аналитичар ЦЦИ-ја Ивица Ћавар.

Ништа бољу оцену од ЦЦИ-ја није заслужило ни Веће министара БиХ.

Према представљеној анализи, у првом полугодишту то је тело је утврдило предлоге 17 закона и донело 172 мере што је тек 13 одсто планираних активности.

Из ЦЦИ-ја упозоравају да су резултати садашњих сазива парламента и Већа министара БиХ најгори у последњих седам година.

Такође оцењују да је политичка криза проузрокована спором око закона о јединственом матичном броју послужила тек као изговор за "додатни нерад" парламентараца и министара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару