Преносимо

Викиликс о Гучи

Шта је чувени Викиликс објавио о тајној депеши америчке амбасаде из Гуче?

У поверљивом извештају америчке амбасаде у Београду, послатом Савету за националну безбедност Сједињених Америчких Држава 14. августа 2009, а који је објавио Викиликс, главна тема била је - Гуча!

Аутор извештаја из Гуче била је Џенифер Браш, тада заменица амбасадора САД у Београду и отправница послова америчке амбасаде. Она је била гост Сабора и домаћин оркестру америчке морнарице стационираном у Напуљу под називом "Дипломате", који је свирао у Гучи те године. Ево шта је мис Браш написала, а објавио Џулијан Асанж:

Амбасада је, у тактичком нападу на антиамеричко расположење, довела оркестар морнарице да свира на фестивалу трубачких оркестара у Гучи, у унутрашњости која нагиње националистима. То је било ризично. Било је више од пола милиона слављеника у Гучи. Ради се о фестивалу традиционалне српске музике, али у силеџијском, пивом подмазаном амбијенту. Оркестар је доживео добродошлицу од стране званичника, чак организатора и, најважније - народа.

Појављивање оркестра могло је да изазове повратну ватру, због антиамеричких погледа типичних међу учесницима догађаја. Гуча лежи у Шумадији, централном региону Србије, где још влада јак националистички осећај и многи људи повезују САД са НАТО бомбардовањем 1999.

Фестивал привлачи појединце са сличним наклоностима, заједно са странцима, стављајући их у промукао амбијент гласне музике, традиционалне српске хране печене на жару и пива на точење. Појављивање војног оркестра у белим морнаричким униформама у унутрашњости Србије могло је да призове негативне реакције учесника и штампе.

Међутим, постојала је само једна лоша тачка у тој перфектној седмици. За време поноћног концерта који је преносила српска државна телевизија, 7. августа, амерички војни оркестар придружио се групама из Словеније, Швајцарске, Румуније, Француске, Шведске, Грчке, Црне Горе, БиХ и Македоније на концерту који је уследио после локално познате "Балканике" и оркестра Бобана и Марка Марковића.

Делом због лошег тајминга РТС-а, огромне популарности тих оркестара и лако доступног пива, маса је на крају дошла у помаму па су "Дипломате" дочекани звиждуцима, а неколико боца бачено је на позорницу. Ипак, како су "Дипломате" почели своју верзију традиционалне и популарне српске песме "Свилен конац", расположење масе се променило, а онда су прешли на популарну америчку музику и "I Feel Good" Џејмса Брауна и посетиоци су масовно заиграли.

Оркестар је гостовао уживо у једном популарном јутарњем ТВ-шоу у Србији, и најзад се упутио на сабор. Реакција је била - одушевљење.

Било на позорници било шетајући кроз масу Гучом, чланови оркестра и и службеници амбасаде поздрављени су одушевљењем. Новине су јавиле да је Амбасада САД била у Гучи због музике, видевши наше присуство као знак поштовања према српској традиционалној култури.

Истакнути национални дневник "Политика" донео је слику оркестра на првој страни - пише у депеши коју је објавио Викиликс.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару