Императивни мандат неодржив

Скупштина и политичке партије требало би да покажу спремност да одговоре на захтеве ЕУ за укидање императивног мандата, који је неодржив, каже доцент на Факултету политичких наука Славиша Орловић. Без слободног мандата нема слободног парламента, истиче Орловић.

Промена Устава била би најбоље решење за укидање бланко оставки, што је веома компликовано, па је најважније да Скупштина Србије и политичке партије покажу да су спремни да одговоре на захтеве Европске комисије да је императивни мандат неодржив, рекао је доцент на Факултету политичких наука Славиша Орловић, гостујући у Дневнику РТС-а.

"С обзиром на то да је императвивни мандат неодржив, потребно је законом покушати да се реши тај проблем", рекао је Орловић.

На питање да ли укидање бланко оставки не умањује злоупотребе, Орловић одговара да је сазревање политичке културе споро, али да не значи да, ако култура није зрела, треба увести диктатуру.

"Без слободног мандата, нема слободног парламента", истиче Орловић.

Говорећи о недавним променама у Влади, Орловић је рекао да су оставке поднете због процедуралних разлика, јер се тиме, за разлику од разрешења, само констатује оставка и одлаже расправа о раду министара и Владе у целини.

Када је реч о даљој реконструкцији Владе, Орловић је навео да је после разрешења реконстуркцију лакше спровести, с обзиром на то да се чини да је тензија пала, да је тиме спречена могућа дубља криза Владе и да је већина стабилна. Орловић каже и да су персоналне промене реалније и лакше оствариве.

Одговарајући на питање о могућности да реконструисана Влада опстане до краја мандата, Орловић је рекао да владајућа коалиција има мотива да на изборе изађе у регуларном термину.

"Мотиви за то су наставак ЕУ интеграција, с обзиром на то да се до краја године циља на статус кандидата, уз нешто средстава која се очекују од продаје неких фирми, што може утицати на јачање инфраструкурних пројеката, делимично и на дизање стандарда грађана, због чега претпостављам да ће то бити нешто конкретно са чиме ће се ићи на изборе у регуларном термину", рекао је Орловић.

Орловић је истакао да су чак и неке опозиционе партије показале да није време за превремене изборе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару