Министри разрешени дужности

Парламент констатовао оставке министара из Г17 плус, Млађана Динкића, Верице Калановић и Томице Милосављевића. Јасна Матић, Расим Љајић и Снежана Самарџић-Марковић водиће ресоре економије, здравља и националног инвестиционог плана до избора нових министара. Имамо стабилну већину у Скупштини, каже ДС.

Први радни дан у Скупштини Србије у 2011. години обележила је дебата о томе да ли Влада Србије има подршку 126 посланика, пошто је из процедуре повучен предлог о обједињавању појединих тачака дневног реда, зашта је опозиција као разлог навела непостојање парламентарне већине.

На првом овогодишњем ванредном заседању, посланици су констатовали оставке троје министара из странке Г17 плус - Млађана Динкића, Верице Калановић и Томице Милосављевића.

Није се расправљало ни о предлогу премијера Мирка Цветковића да Млађан Динкић буде разрешен са функције министра економије.

"Будући да се налазимо у ванредном заседању, Скупштина може да ради искључиво по унапред утврђеном дневном реду, а предлагач није у дневни ред ставио наведени предлог за разрешење", рекла је председница Скупштина Славица Ђукић-Дејановић. 

Народна скупштина без претреса констатује да је члан Владе поднео оставку, а даном констатовања оставке члану Владе престаје мандат.

Представници владајуће коалиције поручили су да је Влада стабилна и да има подршку 126 посланика, а чињеницу да није имала већину за спајање дневног реда објаснили су тиме да поједини посланици са седнице одсуствују због болести и да међу одсутнима има посланика свих посланичких група, а не само странака владајуће већине.

Посланик ДС-а Јелена Триван је истакла да су односи у владајућој коалицији стабилни и да већина у парламенту није спорна.

Шеф посланичке групе СПС-ЈС Бранко Ружић је, такође, поручио да парламентарна већина постоји и да су објективне околности, а не политички разлози, довели до тога да она данас нема 126 посланика у скупштинским клупама.

Полемика о коалиционој већини 

За напредњаке је, према речима лидера те странке Томислава Николића, повлачење одлуке о обједињавању дневног реда показатељ жеље владајуће коалиције да избегне да гласа, како се не би видело како ће да се изјасне посланици Г17 плус.

Током расправе о финансијским прописима, ЛДП је запитао има ли Влада уопште има подршку у парламнту.

Посланик ЛДП-а Иван Андрић је рекао да то што је владајућа коалиција одустала од обједињавања појединих тачака дневног реда говори да није имала већину.

Заменик шефа посланичке групе ДСС-а Раде Обрадовић је изјавио да то што владајућа коалиција није имала већину за гласање о обједињавању појединих тачака дневног реда представља  "показатељ хаоса који је владајућа коалиција у Србији направила".

Посланици Г17 плус кажу да је рано за причу о томе ко би од њихових посланика могао да поднесе оставку како би на њихово место у посланичке клупе сели Млађан Динкић и Верица Калановић, као и да ће ту процедуру покренути тек у марту током редовног заседања.

Парламент је завршио расправу о предлозима закона о давању гаранције Србије у корист Српске банке за обавезе ЈП "Југоимпорт-СДПР" и о задуживању Србије код "Сосијете женерал" банке, уз гаранцију Светске банке.

Министарка финансија Диана Драгутиновић позвала је посланике да подрже давање гаранција за обавезе предузећа "Југоимпорт-СДПР" у послу са Алжиром, будући да је у питању велики извозни посао, који наменској индустрији Србије може да донесе још великих извозних послова.

Простор за расправу

Гостујући у Дневнику РТС-а председница парламента Славица Ђукић-Дејановић каже да је питање задуживања, које је у складу са Законом о буџету, а који омогућава реализацију свих других закона, добра основа за расправу о финансијама.

Председница парламента Славица Ђукић-Дејановић рекла је да би расправа могла да буде бурна, али да томе парламент и служи.

Промена Пословника биће у делу у коме се говори да Скупштина има могућност да смени представнике регулаторних тела, ако није задовољна њиховим извештајем. Такав однос би могао да утиче на рад регулаторних тела, па ће се о тој тачки и расправљати. 

Председница Скупштине не очекује да ће њен посао бити тежи са изменама у Влади и враћању Млађана Динкића у парламент, јер је, како је навела, квалитет тог сазива парламента то што је дијалог сазрео.

Председница парламента је рекла да посланици раде на измени Закона о бланко оставкама, у сарадњи са Европском комисијом. Она сматра да је питање бланко оставки у парламент унео живот, између осталог, кроз случај "Шормаз".

Председница парламента очекује да ће надлежна комисија, која ради на изради закона којим би се укинуле бланко оставке, у наредних десетак дана привести крају тај посао, да би тај предлог до јуна био на дневном реду парламента.

Славица Ђукић-Дејановић не очекује да ће се криза из Владе преместити у Скупштину, али сматра да ће парламент функционисати само ако буде имао парламентарну већину, а да ће, ако не буде имао ту већину, бити потребни нови избори.

Председница Скупштине Србије сазвала је прву ванредну седницу на захтев 123 посланика.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару