Влада стабилна, стреми ка ЕУ

Влада Србије je стабилна, јер су се лидери владајуће коалиције сложили да ће радити на остварењу централног стратешког циља - добијања статуса кандидата до краја године, оценио је потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић оценио је да је Влада Србије стабилна, јер су се лидери владајуће коалиције сложили да ће радити на остварењу централног стратешког циља - добијања статуса кандидата до краја године.

"Сви челници владајуће коалиције рекли су да желе да одрже стабилност и континуитет у циљу наше евроинтеграције. Нико не кочи. И најављена реконструкција Владе мора бити урађена на начин да допринесе евроинтеграцији Србије", навео је Ђелић на седници Одбора Скупштине за европске интеграције.

Ђелић је представљајући Извештај о спровођењу Националног програма за интеграцију Србије у ЕУ (НПИ) за период од октобра до децембра 2010. године рекао да је за та три месеца план испуњен 81 одсто, а да је од јула 2008, када су почела мерења, до краја 2010. испуњеност 74 одсто.

Члан Одбора за европске интеграције из Либерално-демократске партије (ЛДП) Иван Андрић је указао да је влада у последњем тромесечју прошле године усвојила само два од предвиђених 16 закона, назвавши то "скандалозним" и додао да је она "све само не стабилна".

"Влада је све, али није стабилна. Или је неће бити или ће бити реконструисана у наредне две недеље. Ако је Влада, када је прошле године била стабилна, припремила два од 16 закона, шта може ова земља очекивати у наредном периоду који је кључан за спровођење циљева из Акционог плана", упитао је Андрић.

"Ако ова влада није у стању да испуни препоруке Европске комисије за 2010. годину из Акционог плана, онда она не треба да постоји и не треба спроводити њену реконструкцију", поручио је Андрић.

До краја јуна Акциони план

Ђелић је изразио наду да ће Влада до краја јуна испунити Акциони план и тако стећи могућност за позитивно мишљење Европске комисије које се очекује у октобру, на основу кога би евентуално у децембру на састанку Савета министара ЕУ Србија добила статус кандидата.

Ђелић је, на упорна Андрићева питања да објасни лош учинак владиних министарстава у усвајању закона, одговорио да је један од доказа успешности Владе то што је почетком фебруара од Европске комисије добила да у оквиру Дунавске стратегије координира са још неким земљама област железничког, друмског и ваздушног транспорта и економију знања.

Потпредседница парламента Гордана Чомић рекла је да има разумевања што влада касни у предлозима и нацртима закона, али не и за кашњење подзаконских аката, без којих нема примене и спровођења закона.

"Проблем са доношењем подзаконских аката је у томе што је ова влада донела многе законе у складу са законодавством ЕУ који нису примењиви у нашем систему", оценио је члан Одбора из Српске радикалне странке Момир Марковић.

"Шта ће Србији Закон о заштити фока кад у зоо-врту Вука Бојовића постоје само три фоке, потпуно заштићене? Или, на пример, Закон о борби против пиратства на отвореном мору, кад је све што имамо Дунав, а и њега делимо са Румунијом", упитао је Марковић.

Одбор је у закључку затражио да Влада затражи од свих министарстава образложење због кашњења у доношењу закона и именује одговорне, али чланови из редова опозиције су напустили састанак, те тај закључак није формално донет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару