Србија за компромис око Косова

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић нагласио да једино компромис српског и албанског народа може донети трајни мир. Јеремић указао да је ситуација на Косову данас гора него пре проглашења независности.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да је Србија привржена постизању компромиса о Косову који би био обострано прихватљиво, свеобухватно решење за српску покрајину.

Говорећи на Харвардском универзитету, Јеремић је нагласио да је то једини начин да се дође до трајног и праведног мира између српског и албанског народа, што би обезбедило и демократску трансформацију Балкана.

Наглашавајући да је Србија спремна за разговоре са Приштином, која је јуче обележила трећу годишњицу једнострано проглашене независности, Јеремић је рекао да у циљу постизања одрживог и праведног мира све стране морају да одустану од својих максималистичких захтева, јер је то суштина компромиса и преговора.

Шеф српске дипломатије је нагласио да добробит и стабилност целог региона треба да буде стављена у центар преговарачког поцеса, чијим би се решењем комплетирала демократска трансформација Балкана.

Јеремић се осврнуо и на ситуацију на Косову данас, рекавши да је она гора него што је била пре три године. Незапосленост је преко 50 одсто, корупција ван контроле, финансије у расулу, док се људска права непрестано крше, посебно над неалбанцима.

Према речима шефа српске дипломатије, међународни положај Косова је, такође, неизвестан.

Јеремић је закључио да се Косово заглавило у правном, политичком и економском хаосу, што је резултат покушаја једностраног отцепљења од Србије.

Дајући комплетан приказ историјата данашњег стања на Косову српски министар је изнео и наводе из извештаја Дика Мартија о трговини људским органима и нехуманом поступању са припадницима других националности, нагласивши да се мора доћи до истине о овим озбиљним оптужбама, јер је то етичко и питање људских права првог реда које не сме бити политизовано нити повезивано са дипломатским неслагањима око Косова.

Да би правда била задовољена, Јеремић је истакао да је неопходна потпуна и независна кривична истрага са међународним мандатом и која би била међународно обавезујућа.

Јеремић је нагласио да то, као што је и у свим осталим приликама решавања питања ратних злочина на Балкану било случај, захтева укључење Савета безбедности УН.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару