Прослава у другом плану

Годишњицу самопроглашења независности Приштина дочекује без владе и уз бројне оптужбе за озбиљне злочине у које је умешан политички врх. Док политички представници Срба на Косову тврде да је "ескперимент пропао", Вашингтон шаље честитке косовском народу.

Три године од самопроглашења независности, косовски Албанци дочекују без владе, са процентом незапослености скоро највећим у Европи, криминалом и корупцијом, без елементарних људских права за Србе и остало неалбанско становништво.

Ипак, највећу штету и најдугорочније последице на међународном плану изазвао је извештај Дика Мартија о трговини људским органима и оптужбе на рачун бившег и будућег косовског премијера Хашима Тачија.

Политички представници косметских Срба оцењују да је експеримент пропао и да Косово не може опстати као држава.

Годишњицу независности Приштина је дочекала окићена, али без празничне еуфорије и важних гостију из иностранства.

Суморна годишњица, Позиција Приштине сада је гора него пре три године, само су неки од наслова светских агенција.

Општа је оцена да је код многих косовских Албанаца задовољство и тријумф заменило разочарање, што у своје вође, што у менторе са запада, од којих нису очекивали тешке оптужбе за злочине и трговину људским органима.

Позицију Косова у свету најбоље приказује статистика - независност је признало 75 држава, највише прве године - 53 , следеће 11, прошле само осам, а ове године три државе. Косову сада предстоји борба за признавање, тврде аналитичари.

Терети оптужница

"У овом моменту суочавамо се са чињеницом да су кључни лидери Косова оптужени за злочине против човечности од стране међународне заједнице", каже Авни Зогијани, политички аналитичар из Приштине.

"У исто време, међународна заједница на Косову не може да предузме кораке против њих, јер све зависи од тих лидера. Мислим да Косово не може напред са лидерима оптуженим за злочине. Сматрам да косовске вође морају то да схвате и да неки од њих дају оставке", каже Зогијани.

Београд позива косовске Албанце на дијалог и историјски компромис, не заборављајући злочине.

"Права Срба и неалбанаца угрожена су до те мере да Косово представља црну рупу Европе", рекао је министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

"Да је Косово парадржава настала на насиљу и на најмонструознијим злочинима показују извештаји Дика Мартија", наглашава Богдановић и додаје да је поразно међународно присуство, почев од Унмика до Еулекса које није расветлило ниједан злочин над Србима.

"Све вам ово говори да је владавина права и успостављање европских стандарда само мртво слово на папиру и да је Косово постало само легло криминала", каже Богдановић.

Приштина је добила и честитке за годишњицу. Тако америчка државна секретарка Хилари Клинтон потврђује пријатељство и партнерство Вашингтона, премијер Албаније Саљи Бериша оцењује да Косово има одличну европску будућност, а међународни цивилни представник Питер Фејт користи прилику да позове на нова признавања независности Косова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару