Скупштина о оставкама 21. фебруара

Премијер Мирко Цветковић доставио Скупштини оставке министара Млађана Динкића и Верице Калановић које ће 21. фебруара бити на дневном реду. Достављене оставке посланици ће само констатовти, без отварања расправе о разрешењу министара.

Посланици Скупштине Србије констатоваће оставке министра економије Млађана Динкића и министарке за Национални инвестициони план Верице Калановић на ванредној седници, заказаној за 21. фебруар. Оставке је парламенту данас доставио премијер Мирко Цветковић.

Премијер је одлучио да достави оставке министара како би их Скупштина само констатовала на наредној седници, уместо да се отвара расправа о захтеву за покретање поступка за разрешење Динкића који је јуче стигао у парламент.

Динкић је у оставци навео да прихвата разрешење, али и да подноси оставку да би олакшао рад Скупштине Србије.

Цветковић се сложио да није потребно отварати расправу, већ сматра да, као што Влада наставља да неометано ради, тако ни парламент не треба оптерећивати додатним расправама на ову тему.

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић сазвала је, на захтев 123 посланика, прво ванредно заседање парламента у 2011. години за понедељак, 21. фебруар. Она је потврдила да ће посланици, на седници, констатовати оставке министара.

"Стигла је и оставка Верице Калановић, имамо и оставку Томице Милосављевића па ћемо их само констатовати", рекла је председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић.

Мирнији период за Владу

Заменик премијера Ивица Дачић је уверен да нема политичке кризе и да Влада улази у мирнији период.

"Пошто политичка криза у Србији тренутно не постоји то значи да нема дилема да ћемо остварити оно што је наш циљ, да добијемо позитивно мишљење Европске комисије и да се одреди датум преговора", каже министар Дачић.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић сматра да ће најављена реконструкција Владе важиће за све странке.

"Претпостављам да ће свакој странци бити остављено да она, у оном обиму у којем партиципира у власти, предложи неке промене, уз оцене које ће премијер дати о раду појединачних министарстава", сматра Љајић.

У причама о реконструкцији Владе, у медијима се као одлазећи помињао Саша Драгин. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде истиче да се није "родио са фотељом" и додаје да они који га смењују седе у канцеларијама и аутомобилима који су скупљи од његовог стана.

Када Скупштина буде констатовала оставке троје министара који су их поднели, њима ће престати мандат. У року од 15 дана, од тог тренутка, премијер треба да предложи Скупштини нове министре, које парламент бира простом већином од 126 гласова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару