Реаговања на потез премијера

Поступак за разрешење Млађана Динкића је логична последица сукоба коалиционих партнера, рекао Ивица Дачић. СПО за корените промене у Влади. СНС поручује да је то пут ка ванредним изборима, а ДСС да је одлука премијера потврда да Влада не ради добро. ЛДП позива Тадића да саопшти план јавности.

Поводом одлуке премијера да покрене поступак за смену потпредседника Владе Млађана Динкића и државног секретара у Министарству финансија Слободана Илића, реаговале су опозиционе странке, политички и економски аналитичари. 

Потпредседник Владе Ивица Дачић рекао је да је покретање поступка за разрешење Динкића логична последица сукоба коалиционих партнера, али да остаје питање да ли ће бити формирана нова парламентарна већина или ће бити расписани избори.

"То је логична последица онога што се дешавало протеклих дана јер је било оштрих речи између коалиционих партнера", рекао је Дачић новинарима и додао да је било немогуће да Влада остане у овом саставу.

Дачић је казао да га је Борис Тадић обавестио о одлуци премијера Цветковића и да СПС подржава ту одлуку у складу са коалиционим договором са демократама.

Он је додао да та одлука значи преиспитивање односа на којима је настала владајућа коалиција. "Много је тешких речи пало, а то означава прелазак црвене линије после чега је тешко сести и разговарати", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да се не плаши избора и да што се њега тиче избори могу бити и сутра.

Председница парламента Славица Ђукић-Дејановић, ипак, не очекује ванредне парламентарне изборе. "Све док у скупштини постоји парламентарна већина, нема разлога за расписивање ванредних парламентарних избора", рекла је Ђукић-Дејановић.

"Не очекујем да ће се то десити, јер одлазак било ког појединца не значи да је влада пала", рекла је председница парламента агенцији Танјуг.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је да коалиција СПС-ПУПС-ЈС остаје у коалицији са ДС и да ће тако остати до краја мандата Владе. Он наводи да ЈС не размишља о тражењу новог партнера и додаје да су избори могући једино ако владајућа коалиција не буде имала подршку у парламенту.

СПО за корените промене у Влади

Потпредседник Српског покрета обнове и министар за дијаспору Срђан Срећковић изјавио је да је његова странка за корените промене у Влади.

"Као стратешки партнер Демократске странке, Српски покрет обнове је за корените промене у Влади Србије, за заокрет у развојној, социјалној и буџетској политици, као и за раскид свих постојећих компромиса са антиевропским снагама", изјавио је Срећковић.

Према његовим речима, стављање тачке на све видове расипништва и небриге за најугроженије слојеве народа, прворазредна је обавеза и једина одбрана од опасности да се као спасиоци Србије наметну "снаге из трагичних 90-тих година".

СНС: Пут за расписивање избора

Председник Српске напредне странке Томислав Николић оценио је да је одлука премијера Србије да покрене поступак за разрешење министра економије Млађана Динкића "пут за расписивање ванредних парламентарних избора".

"Данас је извесно да таква гарнитура више никада не може бити на власти у Србији. Имате потпредседника Владе који оптужује премијера да је неспособан и да се ни за шта не пита. Каква је то Влада", упитао је Николић.

Из Демократске странке Србије поручују да је данашња одлука премијера најбољи доказ да актуелна влада не функционише и да је то почетак њеног краја.

"То је најбољи доказ да та влада не функционише и да је састављена на основу интереса политичких странака, а не грађана и да је до њеног уништења морало доћи", рекао је портпарол ДСС-а Петар Петковић.

ЛДП: Ванредни избори најбољи одговор

Либерално-демократска партија сматра да је расписивање ванредних избора најквалитетнији одговор на недостатак идеја Владе Србије, речено је у ЛДП-у. Та странка додаје да председник Србије Борис Тадић треба да саопшти јавности план, уколико га има. 

Шеф посланичке групе СРС-а Драган Тодоровић оценио је да је министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић "изнудио" одлуку премијера Мирка Цветковића да покрене поступак за његово разрешење.

То се, према Тодоровићевим речима, могло очекивати чим је Томица Милосављевић поднео оставку на место министра здравља.

Политички аналитичар Јово Бакић изјавио је, поводом покретања поступка за разрешење потпредседника Владе Млађана Динкића, да је расписивање ванредних парламентарних избора неминовно.

"Верујем да ће се ићи на изборе", рекао је Бакић, додајући да постоји теоретска могућност да Српска радикална странка и Либерално-демократска партија пруже подршку влади да би опстала.

Економисти о поступку за смену Динкића

Економиста Центра за нову политику Горан Николић оценио је да је Србија економски довољно стабилна земља, тако да разрешење не би требало да изазове проблеме у тој области.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је одлука премијера показатељ да је Влада пред великим искушењем и политичком кризом, а земља пред изборима.

Актуелна дешавања говоре о томе да ће владајућа коалиција ући у озбиљну политичку кризу, а први корак Г17 плус, сматра Станковић, могао би да буде излазак из Владе.

Економски аналитичар Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић сматра да смена министра економије Млађана Динкића неће изазвати веће потресе на тржишту.

"На његово место доћи ће неко други и наставити тамо где је претходни министар стао и не очекујем веће турбуленције на тржишту. То значи да се ништа неће променити ни набоље, ни нагоре", рекао је Ђоговић.

Директор Центра за слободно тржиште Мирослав Прокопијевић изјавио је да је покретање поступка за разрешење Динкића увод у пад владе и ванредне парламентране изборе.

"Тај потез је на неки начин изнуђен, јер би после свега што се дешавало владу мало ко могао да схвати као више од циркуса да овакав потез није повучен", рекао је Прокопијевић, нагласивши да не верује да је обезбедила подршку за опстанак владе.

Економиста Бошко Мијатовић рекао је да не би требало да данашњи поступак премијера негативно утиче на економију земље и привлачење инвеститора.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару