Динкић одлази, Влада опстаје

Премијер Мирко Цветковић покренуо поступак за разрешење Млађана Динкића и државног секретара Слободана Илића. Г17 плус одлучио да "подржи јединство и стабилност Владе" и најављује да ће предложити Динкићевог наследника. Верица Калановић подноси оставку на место министра за НИП, остали министри из те странке остају у Влади.

Премијер Мирко Цветковић покренуо је поступак за разрешење потпредседника Владе и министра економије Млађана Динкића и државног секретара у Министарству финансија Слободана Илића. Реагујући на одлуку премијера, Председништво Г17 плус одлучило је вечерас да та странка "подржи јединство и стабилност Владе". 

Цветковић је, на данашњој ванредној конференцији за новинаре, саопштавајући одлуку о смени Динкића, рекао и да то неће утицати на односе у коалицији, нити ће довести до пада Владе, као ни до превремених избора.

"Министар мора да буде одговоран за све што изговори, а Влада мора бити сложна", нагласио је премијер.

Влада Србије, према речима Цветковића, мора да функционише јединствено, како би се извршиле промене у 2011. години.

Премијер наглашава да одлука није усмерена против Г17 плус и да нису обухваћени остали министри те странке.

"Влада, да би извела све промене које грађани од ње очекују, мора да функционише као јединствен тим, а не као слободна асоцијација важних или мање важних министара. Бити министар у влади не сме да буде средство личне промоције, већ треба да значи одговорност за успех целе владе", рекао је Цветковић.

Премијер је најавио да ће, осим промена у саставу Владе који се тичу представника Г17 плус, у наредне две недеље, бити позната и друга конкретна решења, јер разговори о реконструкцији и даље трају.

Динкић: Стојим иза сваке речи

Млађан Динкић каже да прихвата одлуку премијера Цветковића и да ће Председништво Г17 плус на следећем састанку одлучити ко ће га заменити на месту министра економије. Место потпредседника Владе Г17 плус препушта коалиционим партнерима.

Динкић је рекао да стоји иза сваке речи коју је изрекао последњих дана, односно да је стање у друштву лоше и да су нужне промене.

"Жао ми је ако се председнику Борису Тадићу није допала истина, али је истина да је стање у друштву лоше и да су нужне промене", рекао је Динкић на конференцији за новинаре у Београду после седнице Председништва Г17 плус.

Динкић је рекао да је Борис Тадић формирао владу и да је он меродаван да оцени њен рад. Лидер Г17 плус је оценио да је његов сукоб са државним секретаром Слободаном Илићем само "кап која је прелила чашу".

"Наилазио сам на веће отпоре ван Владе, а са колегама у Влади сам добро сарађивао. Нисам навикао да ме коче неки који у свом сектору не могу да имају резултате", истакао је Динкић и указао да су бројне оптужбе на његов рачун заправо лажне.

"Некима је све дозвољено, а само је мени све забрањено. Ако урадим нешто добро за земљу, доведем инвеститоре, некима смета зашто ја то промовишем", рекао је Динкић и прецизирао да су га неоправдано оптужили да злоупотребљава државни новац у сврху политичке промоције.

"Ако људи добију посао у ма ком граду у земљи - Зајечару, Ваљеву, Прокупљу, Нишу, Лесковцу, Суботици, онда је то добро за грађане читаве земље и ко год нешто уради и треба да промовише те резултате", рекао је Динкић.

Динкић: У ДС-у видим партнера

Министар економије у оставци је рекао да и даље верује у реформски капацитет Демократске странке и да у њој и даље види будућег партнера.

Динкић најављује да ће од данас сву енергију усмерити на јачање Уједињених региона Србије.

"Уверени смо да ћемо имати добар резултат на изборима, а нек се Борис Тадић запита да ли је учинио добар потез или не", рекао је Динкић.

За крај, Динкић је рекао је да ће увек свима говорити истину.

"Нисам се плашио Американаца нити Руса, па се не плашим ни Бориса Тадића, а да не говорим о Мирку Цветковићу", закључио је Динкић.

Поступак за смену министара

Према Пословнику Народне скупштине, предлог за разрешење члана Владе, председник Владе подноси председнику Народне скупштине у писаном облику и има право да га образложи.

Народна скупштина разматра и гласа о предлогу за разрешење члана Владе на првој наредној седници.

Председница парламента Славица Ђукић-Дејановић рекла је да би посланици могли да расправљају о предлогу за разрешење Динкића крајем фебруара, уколико тај предлог стигне у скупштину пре почетка прве планиране седнице.

"Ако предлог за разрешење министра стигне пре седнице коју планирамо, то ће бити на фебуарској седници", рекла је Ђукић-Дејановић Танјугу.

"На првој наредној седници тај предлог за разрешење ставићу на дневни ред, посланици дискутују о томе, изјашњавају се и ако се разрешење изгласа, у року од две недеље премијер је у обавези да достави предлог за новог министра, односно ново име и презиме о коме ћемо се изјаснити", објаснила је председница Скупштине.

Члану Владе који је разрешен мандат престаје даном доношења одлуке о разрешењу.

О одлуци из става 3 тог члана, председник Народне скупштине обавештава председника Владе.

Расправа Динкића и Илића

До јавног сукоба Млађана Динкића и Слободана Илића дошло је због одлуке да нова фабрика "Горења" буде смештена у Зајечар, уместо у Ваљево.

Илић је оптужио Динкића за "отимање" постојећих страних инвестиција, са циљем да их премести у места где су градоначелници из његове политичке групације, а "због неспособности да привуче нове инвеститоре".

Динкић је том приликом рекао да су Илићеве оцене биле произвољне, јер је одлука о давању већих субвенција за отварање погона у Зајечару донета на основу Владине уредбе, према којој су за неразвијена подручја предвиђене дупло веће субвенције него за остале крајеве.

Број коментара 145

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару