Амандманима побољшати закон

Повећањем казни побољшао би се Закон о финансирању политичких странака и показало да законодавна власт хоће да донесе добар закон који ће помоћи у борби против корупције, изјавио председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић апеловао је на посланике да не доводе у питање све одредбе Закона о финансирању политичких странака, већ да се амандманима повећају предложене казне.

Чупић је, агенцији Танјуг, рекао да "није за доношење репресивних закона, али да је држава у таквом стању да су јој неопходне строге казне за прекршиоце закона". Према његовим речима, сличне примедбе изнели су и стручњаци Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО), који сматрају да су казне доста благе.

Чупић је оценио да би се повећањем казни побољшао закон и показало да законодавна власт хоће да "донесе добар закон који ће помоћи у борби против опаког друштвеног зла као што је корупција".

Доношење таквог закона један од првих услова за утемељење демократског поретка и у прилог томе навео да се обавезе и дужности извршавају где год су казне строге, додао је Чупић.

Као пример истако је примену Закона о Агенцији за борбу против корупције, рекавши да државни функционери у већем броју пријављују имовину од када је усвојен тај пропис којим су припрећене знатне новчане и казне затвора.

"Претпостављам да ће влада верзију закона усвојити и послати парламенту на усвајање, али било би добро и да сама влада поостри казне", рекао је Чупић, нагласивши да би "било врло опасно да се све остало мења, јер би се нарушила порука, сврсисходност и циљ закона".

Председник Одбора је упозорио да финансирање политичких странака омогућава једну од најопаснијих корупција, а то је политичка корупција с којом се могу доносити лоши закони.

"Тамо где корупција функционише, где се организовано, системски раширила, не важе никаква правила и тамо је тешко и опасно живети, а та друштва иду ка свом укидању и нестанку", упозорио је Чупић.

Очекује се да ће се Закон о финансирању политичких странака у скупштинској процедури наћи у марту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару