Реконструкција Владе или избори?

Поново актуелна прича о реконструкцији Владе која је могућа почетком марта, али само уз персоналне промене. Министри међусобно размењују оптужбе. Опозиција решење види у изборима.

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић најавила је могућност да почетком марта један од министара у Влади Србије поднесе оставку, али није желела да га именује, оцењујући да би тада могло доћи до персоналних промена у тој институцији.

Председница Скупштине је, такође, рекла да те могуће промене неће значити и смањивање броја министарстава или њиховог обједињавања.

Иако у овом тренутку нема наговештаја да ли ће гласне несугласице у владајућој коалицији бити превладане променама министара или реконструкцијом, извесно је да сваки од та два сценарија подразумева политички договор лидера коалиције.

Оштри тонови које су разменили премијер и министар економије отворили су питање шта је ближе - реконструкција Владе, или превремени избори.

После више од месец дана затишја око реконструкције, гласне критике на рачун Владе и појединих министара изнео је министар економије Млађан Динкић, када је рекао да је Влада изгубила ауторитет и да се мора хитно направити озбиљан преокрет у њеном раду.

Динкић је, такође прозвао и министра пољопривреде Сашу Драгина, указавши да је требало да он буде смењен већ код прве несташице каква је била несташица млека.

На те Динкићеве оцене, Драгин је рекао да су паушалне и да је спреман да раздужи своју министарску функцију, ако се то од њега буде тражило.

"Могу само да подржим премијера Мирка Цветковића који је рекао: 'Ко се уморио и ко нема елана да ради, не мора више да ради и може да седне на клупу'", рекао је Драгин.

Такође, премијер Мирко Цветковић одбацио је тврдње о Влади без ауторитета, као и да је нудио оставку. 

"Имам пуно енергије, планирам да до краја мандата остваримо велике државне циљеве. Ко се на овом тешком путу уморио или се плаши да ће грађани да виде да није постигао резултате у свом ресору, може слободно да иде из Владе", поручио је Цветковић.

Динкић је синоћ други пут упутио оштре критике, указујући да премијер не одлучује ништа и да је сада прави тренутак да председник Србије Борис Тадић у игру убаци своје праве и најспособније људе.

Србији није потребна Влада која се свађа

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић очекује од председника да се обрати друштву и грађанима и да "одговори на дилеме које својом неефикасношћу и неозбиљношћу покрећу сви представници владе коју је он формирао".

Он каже да треба дозволити ванредне изборе, како би Србија добила владу преокрета, ако садашњи министри нису способни да раде свој посао.

"Србији је потребна влада која ради, а не влада која се свађа. Ако они који су у њој нису способни да се уозбиље и почну да раде послове због којих постоје, онда нека дозволе друштву да иде на изборе, како бисмо добили владу преокрета, способну да обави послове који су пред нама", каже Јовановић.

Напредњаци сматрају да реконструкција Владе не доноси никакве промене и да само избори могу да донесу бољитак грађанима Србије.

Заменик председника СНС-а Александар Вучић каже да је реконструкција Владе "превара" и још једна прилика Млађану Динкићу да покаже да је он управљао свим политичким процесима у претходних 11 година и да му се пружа прилика за наредних шест месеци.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару