Подршка Рима кандидатури Србије

Рим подржава Београд у процесу евроинтеграција и спреман je да сарађује како би Србија до краја године добила статус кандидата за чланство у ЕУ, истакнуто у разговорима италијанског министра Франка Фратинија са српским званичницима.

Италија пружа пуну подршку процесу прикључивања Србије Европској унији и залаже се за свеобухватну истрагу о трговини органима на Косову, наглашено је у разговорима италијанског шефа дипломатије Франка Фратинија са српским званичницима, током посете Београду. Председник Борис Тадић захвалио je Фратинију на подршци Италије европским интеграцијама Србије.

Председник Србије разговарао је са Фратинијем о даљем напретку билатералних односа, у складу са Споразумом о стратешком партнерству две земље.

Председник Тадић је са италијанским министром разговарао и о значају реализације договорених италијанских инвестиција у Србији, а било је речи о предстојећем дијалогу Београда и Приштине као и о регионалним питањима, наведено је у саопштењу из кабинета председника.

Претходно, министри спољних послова Србије и Италије Вук Јеремић и Франко Фратини изјавили су да очекују да ће Србија до краја ове године добити статус кандидата за чланство у ЕУ и да ће бити одређен датум почетка преговора. 

"Интерес Европске уније је да, после прикључења Хрватске тој заједници, Србија и друге земље Западног Балкана добију позитиван сигнал у европским интеграцијама", рекао је Фратини.

"Мислим да је и у стратешком и у политичком интересу ЕУ да Србија постане њена чланица исто колико је то у самом интересу Србије", рекао је италијански министар.

Фратини: Бржи напредак уз пуну сарадњу са Хагом 

"Напредак Србије у ЕУ интеграцијама мора да буде потпомогнут сарадњом с Хагом", каже Фратини.

"Добијање статуса зависи од критеријума који су постављени за све који су већ ушли и који ће тек ући у Унију и они не могу у ходу да се мењају. Наравно, став Италије је и да Србија мора да покаже пуну сарадњу са судом у Хагу и посета тужиоца Сержа Брамерца Београду ће зато бити значајна", истакао је италијански шеф дипломатије.

Министри су се на конференцији за новинаре осврнули и на извештај специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, заложивши се за озбиљну, независну и међународну истрагу о нелегалној трговини људским органима којом ће бити утврђена истина.

Министар Јеремић сложио се с Фратинијевом оценом да се не сме дозволити да наводи из извештаја Дика Мартија остану неистражени и истакао да има пуно поверење да ће актуелно италијанско руководство подржати Србију у настојањима да се покрене таква истрага.

Јеремић је рекао да нема разлике у ставовима између Србије и Италије што се тиче дијалога са Приштином који би требало да почне што пре.

Јеремић и Фратини су, такође, најавили да ће у мају у Београду бити одржан самит влада две државе.

Тесне економске везе две државе

Потпредседник Владе Србије задужен за ервоинтеграције Божидар Ђелић поручио је да ће Србија наставити да се ангажује у спровођењу реформи како би до краја године стекла статус кандидата за чланство у ЕУ.

"Све ћемо учинити да заслужимо подршку Италије и других земаља ЕУ, укључујући пуну сарадњу с Трибуналом и све друге нужне кораке и реформе како би Србија обезбедила консензус за кључне кораке ка ЕУ, а то су статус кандидата и добијање датума за почетак преговора", рекао је Ђелић.

Ђелић је на конференцији за новинаре после сусрета са Фратинијем рекао да ће Србија уложити максималне напоре и ове године да не буде нелегалне емиграције и да ће наставити да привлачи стране инвестиције посебно италијанске, попут "Фијата" и "Бенетона".

"Србија и Италија веома су тесно економски и финансијски повезане земље", рекао је Ђелић.

Фратини је рекао да је Србија међу првим земљама која је прихватила позив италијанског премијера Силвија Берлусконија да учествује на манифестацији Експо 2015, у Милану.

Према његовим речима, Италија је заинтересована да улаже у Србију и учествује у планираним пројектима из области инфраструктуре и економије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару