Дејановић: Дан државности је дан Србије

Србија ће Дан државности 15. фебруар, обележити низом манифестација у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Крушедолу и Београду, а завршна манифистација биће одржана у Дому Народне скупштине, изјавила Славица Ђукић-Дејановић.

На Дан државности Србије, 15. фебруара, биће одржан низ значајних сусрета и манифестација у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Крушедолу и Београду, које ће подсетити на традицију и то ће бити дан Србије, изјавила је председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић.

Завршна манифестација одржаће се у Дому Народне скупштине, где ће се обратити и председник Србије Борис Тадић, а скупу ће, поред званичника државе, присуствовати и дипломатски кор, рекла је Ђукић Дејановић Танјугу.

"Биће то порука која треба да стигне до душа наших грађана, јер ћемо тада промовисати дан Србије, који смо до сада неговали на различите начине", додала је председница Скупштине.

Дан раније, 14. фебруара, предвиђено је да ђаци основних и средњих школа први час посвете неговању сећања на богату традицију, која је и извор потребе за Даном Србије, а уједно је и Дан војске, додала је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, на изложбама, које ће бити истовремено отворене у четири града, биће представљени сви државни симболи - заставе, ордење и оригинали устава, од Сретењског, током периода кнежевине и краљевине Србије.

Славица Ђукић Дејановић је додала да отварање те изложбе прати посебно осећање припадања Србији.

"То јесте посебан, свечани чин, али и посебна порука за будуће генерације - где се Србија знањем чува. Знањем, које се уграђује у тај основни акт, који регулише правни живот сваке државе", нагласила је преседница парламента.

Изложбе за Дан државности

На изложби Архива Србије "Устави Кнежевине и Краљевине Србије" у Крагујевцу први пут ће се пред очима јавности наћи оригинали свих шест устава из тог периода.

Изложба ће, поред развоја уставности у Србији у 19. и почетком 20. века, представити и изградњу модерне државе, од борбе за аутономију у оквиру Отоманског Царства и жеље за уређењем државних основа, до успостављања независне државе са парламентарном владавином.

Посетиоци ће моћи да виде: Сретењски устав, донет 2./14. фебруара 1835. године; Турски устав, издат од Порте у облику султанског Хатишерифа 10./22. децембра 1838. године; Намеснички устав, донет 29. јуна/11. јула 1869. године; Устав Краљевине Србије, донет 22. децембра 1888./3. јануара 1889. године - први Устав Србије као независне државе, Априлски устав, октроисан 6./19. априла 1901. године; Устав Краљевине Србије, донет 5./18. јуна 1903. године.

На изложби "Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије" у Новом Саду биће представљени репрезентативни примерци из колекције Војног музеја, са циљем да се прикаже развој домаћих одликовања од средине 19. века до краја Првог светског рата (од првоустановљене Медаље за приврженост којом је кнез Милош одликовао своје присталице након повратка на престо до одликовања којима је краљ Петар Први наградио заслужне учеснике ослободилачких ратова).

Историјски музеј Србије поставиће у Ваљеву репрезентативну изложбу под називом "Владарске инсигније", а поставку ће чинити предмети од изузетног значаја за државну и националну историју Србије у њеној нововековној историји.

Владарске инсигније чине круна, плашт, скиптар, орб и копча за плашт, а израђене су за чин крунисања краља Петра Другог Карађорђевића, крунсаног 8. септембра 1904. године у Саборној цркви у Београду.

Изложба "Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије" биће постављена у Галерији Матице српске у Новом Саду, од 14. до 22. фебруара.

Изложба "Српске заставе из периода Првог светског рата", која ће бити приређена у Нишу, организована је у сарадњи са Војним музејом, пред јавност ће изнети копије 51 пуковске заставе, као и једну оригиналну, под којима је Српска војска извојевала слободу у Балканским и Првом светском рату.

Улаз на све изложбе ће бити бесплатан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару