Трка са роковима ЕУ

Брисел очекује да Србија до лета нађе решење за дугогодишње проблеме, између осталих, бланко оставке, финансирање политичких странака, реституцију. Стручна јавност у Србији упозорава да се ЕУ неће задовољити само усвајањем европских закона, већ и стварном применом.

Пре мишљења о кандидатури Србије за чланство у ЕУ, потребно је да се реше питања која се у Србији годинама вуку: бланко оставке, финансирање политичких странака, реституција.

Трка с роковима за испуњавање европских стандарда за Србију, у којој је доскора постојала права берза посланичких мандата, може да буде и опасна, упозорава део стручне јавности.

Стручњаци предлажу да се пре решења, попут укидања бланко оставки, поведу озбиљне дебате, јер питање је да ли ће то у Србији спречити куповину посланичког гласа.

Ђорђе Вукадиновић из Нове српске политичке мисли каже да мисли да је мање зло да партијски врх креира листу, него да се уведе слободан посланички мандат у тренутку кад грађани не гласају за тог посланика него за странку, за лого или лидера.

"Када би се променио изборни систем, то би била друга прича", каже Вукадиновић.

Ко и како финансира политичке странке, још је табу тема, иако је то већ седам година законом регулисано.

У неколико изборних циклуса није проверавано да ли су извештаји о трошењу новца у изборним кампањама тачни, нити су покретани поступци и када је било неправилности. Европа то неће више толерисати, оцењује Немања Ненадић из "Транспарентности Србија".

Тест за политичке странке

"Србија до јуна може да донесе нови Закон о финансирању политичких странака и подзаконске акте, али прави тест биће контроле и први циклус контроле извештаја које ће предати политичке странке", каже Ненадић.

Тежак и скуп посао биће враћање имовине одузете после Другог светског рата. Закон о реституцији који се десет година обећава, сада треба да реши око 140.000 захтева за повраћај имовине, а да држава не банкротира.

Владимир Тодорић из "Центра за нову политику" каже да ће нарочито болно бити питање реституције, где постоје финансијски проблеми, финансијске одрживости буџета, али неко праведно решење ће морати да буде осмишљено.

"Ја се не бих уопште везивао за јун ове године, нити убрзавао нешто што се не може убрзати вештачки политичком наредбом, већ бих продужико колико је могуће", каже Тодорић.

За стицање статуса кандидата важно је и да главни хашки тужилац Серж Брамерц напише лепу реч о сарадњи Србије. За дијалог са Приштином, Београд треба да добије високу оцену. Стручна јавност упозорава да се Брисел неће задовољити само усвајањем европских закона, већ и стварном применом у пракси.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару