Тест и за власт и за опозицију

Најава СНС-а да ће "зауставити Београд", ако Влада за два месеца не распише ванредне изборе, сведочи о незрелости опозиције, поручују из ДС-а. Херметички ћемо затворити Београд и Србију, каже Велимир Илић. СНС није одржао ни први митинг, а већ најављује неки други, поручују социјалисти.

После изјаве Томислава Николића да ће напредњаци отпочети протесте, уколико Влада за два месеца не распише ванредне парламентарне изборе, огласили су се и представници владајућих странака, али и коалициони партнери напредњака.

Из Демократске странке поручују да таква изјава сведочи о незрелости српске опозиције и недостатку програма, а из Нове Србије да ће "херметички затворити Београд и Србију", ако се избори не распишу.

"Ако дође до следећег митинга, мислимо да позовемо грађане Србије да се са њега не разилазимо, да седнемо и чекамо да видимо да ли ће у Влади бити добре памети. Имају два месеца да донесу такву паметну и мудру одлуку. Ако је не донесу, ми ћемо је донети на тај начин што ћемо мирним протестом, једноставно, да зауставимо цео Београд", рекао је Танјугу лидер напредњака Томислав Николић.

Потпредседница Демократске странке Јелена Триван изјавила је да најава напредњака сведочи о незрелости опозиције и недостатку програма.

"С обзиром на то да опозиција нема никакву политичку понуду, осим гомиле претњи и демагошких фраза, они се труде да на насилан начин продукују проблеме и сукобе у држави, и то је веома опасан пут. Срећом, они за то немају подршку грађана, и то јасно показује чињеница да немају већину која би им била потребна за расписивање избора и доласка на власт", изјавила је Триванова.

Потпредседница ДС-а каже да се у демократским друштвима на власт долази политичком понудом због које би грађани пожелели да изађу на изборе и подрже алтернативну политичку опцију, а не притисцима, претњама, угрожавањем јавног реда и мира и права грађана.

"У овом тренутку, Томислав Николић, који се позива на памет Владе, може да рачуна с тим да Влада има памети и разума да сачува мир и стабилност у земљи, да је имају и грађани који желе да живе у нормалној земљи у којој бивши радикали неће правити хаос на улицама. Још је преостало само да се и опозиција дозове памети и да политичким програмом покуша да задобије већину, а не претњама и насиљем", рекла је Триванова.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, у изјави агенцији Танјуг, рекла је да је право сваке политичке странке и лидера да износи сопствени програм.

"Не мислим да је добро да се блокирају институције, грађани, град, мада не спорим право политичарима и различитим политичким субјектима да то чине. Уверена сам да ће грађани, почетком 2012. године, на редновим изборима, умети да оцене и политичаре који нуде такве програме", изјавила је Ђукић-Дејановић.

Илић: Нема попуштања

Са друге стране, председник Нове Србије Велимир Илић сложио се са својим коалиционим партнером да опозиција треба да протестује до испуњења захтева.

"Рок је два месеца да се распишу ванредни парламентарни избори. Не буду ли расписали, поновићемо скуп са којег нема разлаза, док Влада Србије то не учини. Херметички ћемо да затворимо Београд и Србију", рекао је Илић.

Илић је рекао да Влада Србије нема решења за нагомилане проблеме у држави и да због тога за њу "више нема чекања".

"Једноставно, нема више попуштања, влада мора да распише изборе", категоричан је Илић.

Из Социјалистичке партије Србије поручују да Влада има већинску подршку грађана и да најаве напредњака о евентуалним протестима не доприносе политичкој стабилности.

"Српска напредна странка није одржала ни први митинг, а већ најављује неки други. Мислим да би, у складу са оном народном: 'Прво скочи, па реци хоп', господин Николић требало да има у виду чињеницу да се легитимитет искључиво може стицати на републичким парламентарним изборима. Након тога може бити властан да говори у име велике већине, већине или мањине, грађана Србије", изјавио је председниик Извршног одбора СПС-а Бранко Ружић.

Ружић додаје да Влада чини све што је у њеној моћи, како би очувала политичку и социјално-економску стабилност Србије у периоду превазилажења економске кризе која је погодила свет.

"Социјално-економска ситуација у Србији, наравно, није на задовољавајућем нивоу, али ни на који начин наш европски пут и тежња Владе за борбом против криминала и обезбеђивањем социјално-економске стабилности није спорна за велику већину грађана", рекао је функционер социјалиста.

Према његовом мишљењу, најаве из СНС-а су, пре свега, маркетиншки увод за протест заказан за 5. фебруар у центру Београда.

Јовановић: Србији потребан преокрет

Коментаришући најаву напредњака да ће "блокирати Београд", лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да за преокрет, који је неопходан Србији, није довољно да СНС на улици изазове ванредне изборе.

"Идеје и амбиције СНС-а, своде се само на жељу да та странка замени садашњу власт, али да ништа у земљи не промени", нагласио је Јовановић.

Он је поновио да је Србији потребан преокрет, који се не би ограничио само на изборе, већ би довео до тога да следећа влада води потпуно другачију политику.

"За то није довољно да Николић на улици изазове изборе, како би се коначно дочепао власти. Напротив, то би била велика препрека остварењу позитивног преокрета", навео је председник ЛДП.

Према његовим речима, напредњаци на власти, без обзира у коју би коалицију ушли, ништа не би променили у кључним областима, јер поред уопштених фраза, имају само предлог да се уништи демократија кроз преполовљавање броја посланика.

Јовановић је додао да од напредњака нема ни речи о модернизацији економије, напуштању модела партијске државе, решавању проблема неефикасних јавних предузећа, ревизији енергетског споразума, ефикаснијој европској политици, напуштању неодрживог концепта војне неутралности и заокрету у косовској политици.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару