Промена Устава решење за Косово

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић истиче да док год је преамбула Устава Србије на снази неће бити ни решења косовског проблема. Процес европских и евроатлантских интеграција спор због честих компромиса европских са антиевропским снагама.

Трајног, oбострано прихватљивог решења косовског проблема не може бити док год је на снази преамбула Устава Србије. Том преамбулом се, према речима председника СПО-а Вука Драшковића, негира реалност и ствара лажни утисак да Србија има некакав суверенитет над Косовом.

"Шта ће нам та преамбула. Да ли нам је потребна преамбула да би Срби знали где је Косово и шта је њима Косово. Косово је за српски народ био његов Јерусалим и онда када је било кратко у саставу државе Србије, и свих оних векова када није било у саставу државе Србије, и када, чак, није било ни државе Србије", рекао је Драшковић у интервјуу Танјугу.

"Требало би том питању посветити много емисија на нашим најгледанијим телевизијама. То дугујемо народу, јер је народ необавештен. Ми не можемо кажњавати народ због тога што му се не саопштава истина. Нека те патриоте које говоре, после свега, да Србија има суверенитет над Косовом и да мора да га чува, објасне народу у чему се огледа тај суверенитет", истакао је Драшковић.

Драшковић је истакао да се грађанима Србије најзад мора саопштити истина да је Слободан Милошевић изгубио суверенитет над Косовом.

У последњој деценији је због економских проблема, којима у великој мери доприноси и нерешено косовско питање, јужно од Београда депопулацијом нестало 1.200 села.

Он је оценио да држава Србија у предстојећим преговорима са косовским Албанцима мора да наступи искрено и да инсистира на брзом дијалогу. Полазиште треба да буде нестатусни део Ахтисаријевог плана, који би требало да буде оснажен неким решењима из плана "З 4" за бившу Републику Српску Крајину.

Лидер СПО-а је објаснио да Срби на Косову морају тим преговорима да добију гаранције Европске уније да ће бити држављани Србије. Да ће имати сва статусна права држављана, укључујући и право да учествују на парламентарним изборима које распише Скупштина Србије и председничким изборима.

"Нека се ова држава сконцентрише да брани оно што је сада њено на Косову - свој народ, цркве, манастире, споменике, национална, породична, имовинска и сва друга права Срба на Косову. Да се избори за њихов европски статус, за европске гаранције тога статуса, и за њихову економску, духовну и културну директну повезаност са државом Србијом. Зар то није заштита српског народа и наших интереса на Косову", објаснио је Драшковић.

О лажном патриотизму деснице

Према његовим речима, лажни патриотизам, када је реч о Косову, распирују исте оне организације и странке којима је заједничко зазирање од Европе и запада и мржња према западној цивилизацији и систему вредности.

"Ја мислим да здрав српски национализам јесте само онај који се стратешки бори за пројекте који воде снажењу српске нације и снажењу српске државе. Сваки национализам који узрокује поразе нације, страдање народа, срамоћење и слабљење државе, мора да нађе себи неко друго име", рекао је Драшковић. 

Он додаје да данас многе странке које себе виде на десници заправо имају бољшевички програм и мрзе Запад више него што су то чинили комунисти.

"Не може неко, да се у Србији зове српском десницом а да буде против Запада, и да буде против Европе", нагласио је Драшковић.

На питање зашто Српску напредну странку доживљава као неаутентичну странку деснице, Драшковић је одговорио оценом да су оснивачи те странке годинама проповедали мржњу, подржавали ратове, злочине и злочинце и да још нису доказали да се код њих догодио истински преображај.

Показатељ катарзе у СНС би, према Драшковићевим речима, био заокрет према политици евроатлантских интеграција, односно спољној политици која би гравитирала ка НАТО-у.

Србија спорија у евроатланским интеграцијама

"Приче да смо за ЕУ, али смо против НАТО-а, да смо за ЕУ, али само под условом ако у ЕУ уђемо заједно са Косовом, јесу приче за необразовани народ. Оне значе: ми смо против ЕУ, али мало варамо на картама, јер знамо да је већина бирача необразовано и да не зна нијансе", казао је Драшковић.

Драшковић подсећа да су Евроатлантске интеграције биле стратешко опредељење ДОС-а али да се Србија, из њему незнаног разлога, у односу према НАТО вратила на позиције сличне онима из времена режима Слободана Милошевића.

Највећа лаж, када је реч о Евроатлантским интеграцијама, како је оценио Драшковић, јесте тврдња да би уласком Србије у НАТО били трајно уназађени односи са Русијом.

"Мислим да та позиција није позиција Русије, то је позиција оних који себе, овде у Србији, називају малим Русима, и који, заправо, говоре да ми нисмо Срби, него смо неки мали балкански Руси који су у души већи Руси и од Руса", рекао је Драшковић.

Србија се, како истиче, данас у процесу европских и евроатлантских интеграција креће споро због честих компромиса европских снага са антиевропским снагама. Уместо тога, власт би морала да одлучније управља државним кормилом и да едукује грађане како не би били лак плен ретроградних популиста.

"Мислим да су пред нама одлучујући догађаји, када ће пући једно неподношљиво стање брака свих са свима и једна неподношљива жабокречина једне идеолошки и стратешки безобалне Србије. Веома је добро што улазимо у године у којима ће се јасно Србија разделити на две Србије - на једну која је одлучно и безусловно за Евроатлантске интеграције, што значи чланство и у НАТО- у и у ЕУ, и другу која се томе противи", закључио је Драшковић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару