Подршка Атине и Софије на путу ка ЕУ

Србија би могла да постане чланица ЕУ током 2018. године, у време бугарског председавања, оценио шеф грчке дипломатије Димитрис Друцас. Министри спољних послова Бугарске, Грчке и Србије пружили снажну подршку интеграцији Западног Балкана у Унију.

Шефови дипломатија Бугарске, Србије и Грчке, Николај Младенов, Вук Јеремић и Димитрис Друцас, изразили су, на трилатералном састанку у Софији, снажну подршку интеграцијама земаља Западног Балкана у Европску унију и усвојили заједничку декларацију о европској будућности тог региона.

Шеф грчке дипломатије Друцас рекао је да би Србија могла да постане чланица ЕУ током 2018. године, у време бугарског председавања.

Тројица министара сложила су се да 2014. треба да буде донета коначна одлука о тачном датуму приступања земаља Западног Балкана Унији.

"Година 2018. је могућ датум уласка Србије у ЕУ, који је и веома симболичан, јер се тада навршава сто година од краја Првог светског рата. То је и реалистичан датум, јер ће те године ротирајуће председавање ЕУ преузети Бугарска", рекао је Друцас новинарима после састанка.

Министар Јеремић је рекао да ће Србија уложити све своје напоре како би преговори са Бриселом могли да почну и додао да ће Београд за њих бити спреман већ следеће године.

Јеремић је потврдио и да је могуће да Србија уђе у ЕУ 2018. године.

Шеф српске дипломатије захвалио се својим колегама на подршци коју њихове земље пружају Србији на путу ка ЕУ и заложио се за јачање регионалне сарадње, док су Младенов и Друцас обећали помоћ Србији на путу ка ЕУ.

Према речима Младенова, Грчка и Бугарска имају одговорност да помогну приступање Западног Балкана Европској унији и навео три критеријума које балканске државе треба да испуне.

Критеријуми које би требало испунити за улазак у ЕУ су усклађивање својих законодавстава са европским, регионална сарадња и добросуседски односи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару