Читај ми!

Вучић: За Србију важна сарадња у региону, треба да разговарамо и када нисмо сагласни

Председник Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре у Тивту да је за Србију важна сарадња у региону и да је важно разговарати, и када смо сагласни и када нисмо сагласни по одређеним питањима.

Председник Вучић стигао је из Хамбурга у Тиват, где учествује на самиту Процеса Брдо-Бриони.

Декларација је раније утврђена, додат је параграф о БиХ и подршци за поплављена подручја, навео је председник.

Истакао је да је за Србију важна сарадња у региону.

“Важно је да разговарамо, и када смо сагласни и када нисмо сагласни по одређеним питањима“, сматра Вучић.

Навео је да још није утврђено ко ће бити следећи домаћин процеса Брдо Бриони.

"Верујем да ћемо у наредних месец или два донети одлуку и по том питању", поручио је Вучић.

"Ускоро ћу посетити Србе на територији Црне Горе"

Председник је, одговарајући на питања новинара, најавио да ће ускоро посетити Србе на територији Црне Горе, указујући да су сви црногорски медији били одушевљени посетом председника Хрватске Зорана Милановића свом народу у Доњој Ластви.

"Ми ћемо да наставимо да градимо добре односе, али у тим добрим односима ми нећемо да будемо џак за ударање", поручио је Вучић.

Истакао је да ће уважити молбу председника Црне Горе Јакова Милатовића и да се неће освртати на изјаве "политичара из прошлости Мила Ђукановића", додајући да ће Србија наставити да гради добре односе са Црном Гором.

"Ми ћемо увек бити подршка српском народу, никада нећемо рушити Црну Гору. Увек ћемо је поштовати и волети све њене грађане, али такође нећемо никоме да дозволимо да се иживљава", поручио је председник.

Вучић је одбацио наводе појединих црногорских медија да се Србија меша у локалне изборе у Црној Гори и истакао да није ни знао ко је учествовао на тим изборима, да се нико у београдским медијима није ни бавио том темом и да Србију уопште не интересују локални избори у Црној Гори.

"Не постоји 'Република Косово', КиМ је део Републике Србије"

Председник је поручио да не постоји такозвана "Република Косово", ни према међународном јавном праву, ни Повељи Уједињених нација, а ни према Резолуцији Савета безбедности УН 1244 и да је Косово и Метохија део Републике Србије.

Вучић је то рекао новинару подгоричке телевизије, који је употребио речи "Република Косово" и указао да му не смета што се радује и намерно провоцира, али да Србија став неће променити.

"Замислите да ја вама говорим о 'Републици Гусињи' или 'Републици Пљевља' или било шта друго. Нећу вам то говорити, јер то не постоји. Косово и Метохија је део територије Републике Србије", рекао је председник на питање да ли се може очекивати промена става Србије по питању КиМ и прихватање тамошњих институција и закона на српско становништво.

По питању личних карата Срба на КиМ, Вучић је рекао да је задовољан што је то решено, наводећи да се залаже за слободну трговину и слободан проток робе, људи и услуга, али да то нема везе са државно-правним статусом.

"Србија извози муницију само дозвољеним корисницима"

Вучић је истакао да је Србија неутрална и слободарска земља и да муниције произведене у Србији вероватно има свуда у свету где се ратује, али да Србија увек извози само дозвољеним корисницима и да на ратиштима нема оружја произведеног у Србији.

"Ми не извозимо ништа ни у Русију, ни у Украјину, има и на руској страни наше муниције, као што има, претпостављам, и на украјинској. И, док је ратова - има у Судану, Сирији, Израелу, има и на сваком месту где се ратови воде. Ми смо земља која и даље производи много муниције, али ми увек извозимо тзв. дозвољеним корисницима", рекао је Вучић одговарајући на тврдње једног од новинара да је са ратишта у Украјини видео фотографије на којем је оружје "Црвене заставе".

Истакао је да Србија извози муниције државама којима је то дозвољено и да не зна да ли те државе продају ту муницију даље.

Домаћин самита Брдо-Бриони процеса је црногорски председник Јаков Милатовић, а пленарна седница је почела јутрос у згради Збирке поморског наслеђа Порто Монтенегра.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи