Читај ми!

Седница одбора – Дачић каже да више нема спискова за заустављање на граници, полемика о поступању полиције на протестима

У Скупштини Србије одржана је седница Одбора за одбрану и унутрашње послове. Министар полиције Ивица Дачић рекао је да нема више никога на списковима ради заустављања на граничним прелазима. Седницу су обележиле полемике посланика због поступања полиције током протеста против ископавања литијума.

Нема више никога на списковима Министарства унутрашњих послова ради заустављања на граничним прелазима, рекао је министар Ивица Дачић на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Каже, и сâм је пролазио сличне процедуре и све безбедносне службе – војне, полицијске, цивилне имају неке спискове.

Образлажући поступање полиције током протеста против ископавања литијума, Дачић је навео да је у јулу и августу приведено 38 учесника, против 15 су поднете кривичне пријаве, а за шест прекршајне. Полиција је, каже, поступала професионално.

У Лозници и Београду, на два од 99 протестних скупова, полиција потврђује да је применила силу.

Током јула и августа од 38 приведених, задржан је возач аутомобила који је покушао да прође блокираном Газелом и том приликом повредио два учесника скупа и Суботичанин који је, како тврде надлежни, организовао напад на полицију.

"МУП ни у једном случају није поступао против права грађана за јавно окупљање, нити је иједан грађанин повређен од стране полиције, није било средстава принуде, осим потискивања са одређеног места и то чак не ни употребом неке физичке силе, осим можда у Лозници, где је било огреботина за полицајце, али не за грађане", каже министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

На седници Одбора, коју су обележиле и полемике посланика, сумњу у поступање полиције током протеста исказали су они из редова опозиције. Као пример наводе поступак против еколошких активиста Ивана Бјелића, Николе Ристића и Јевђенија Димитријевића.

"Апсолутно је спорно то што су аршини различити чак и када је реч о тужилачким налозима, полиција експресно покреће поступак када је реч о противницима режима, али не и у случајевима који би могли да утичу на рејтинг власти", каже Богдан Радовановић из Зелено-левог фронта.

Славица Радовановић из Народног покрета Србије наводи да по свим безбедносним проценама тај догађај није заслужио да буде подигнут на тај ниво хапшења и задржавања лица.

"Посебно користићи принцип скраћеног поступка, а да после буде пуштен кући, ко ће за то да сноси одговорност", додаје Радовановићева.

Једна од замерки је и ангажовање Специјалне антитерористичке јединице током протеста у Београду.

Посланици владајуће коалиције нису тог става.

"Мислим да уопште није лоше што је употребљена Специјална антитерористичка јединица у том случају на деблокирању пруге јер знамо, уважавајући наравно све остале полицијске службенике, да је то јединица у чијем саставу се налазе најобученији и најпрофесионалнији припадници", каже Зоран Драгишић из СНС-а.

У претходних шест месеци регистровано је више од 22.000 јавних окупљања, од тога 92 одсто спортских. Полиција је регистровала и 111 непријављених скупова од којих је 17 прекинуто, забрањених није било.

субота, 07. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару