Читај ми!

Вучић: Разговор са Лајчаком отворен и коректан

Председник Србије Александар Вучић разговарао је на Андрићевом венцу са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, а након састанка је оценио да су имали "отворен и коректан" разговор. Са Лајчаком су разговарали и Марко Ђурић и Петар Петковић.

У 18 часова у згради Председништва на Андрићевом венцу састали су се Александар Вучић и Мирослав Лајчак. Након тог састанка, специјални представник ЕУ разговарао је и са Петром Петковићем.

Вучић је на Инстаграму навео да је са Лајчаком имао "отворен и коректан разговор о ситуацији на Косову и Метохији и готово немогућим условима за живот српског становништва, изазваним константним притисцима и самовољом власти у Приштини".

"Поновио сам да повратак конструктивном дијалогу Београда и Приштине и нормализација односа лежи, првенствено, у имплементацији Бриселског споразума, односно хитном формирању Заједнице српских општина", навео је Вучић.

Како је додао, ЕУ је као главни посредник у овом процесу у Србији имала и имаће озбиљног и одговорног партнера. "За наш народ на КиМ остајемо бескомпромисан ослонац и заштита њихових огњишта и будућности", поручио је Вучић.

О састанку се огласио и Лајчак, на друштвеној мрежи Икс.

"У Београду сам имао отворену дискусију са председником Србије Александром Вучићем о тренутном стању у дијалогу. Договорили смо се о наредним корацима за предстојећи период", навео је Лајчак.

Петковић: ЗСО остаје једини пут за нормализацију односа

Формирање Заједнице српских општина остаје једини пут напред којим је могуће постићи нормализацију односа Београда и Приштине, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у разговору са специјалним посредником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком у Београду.

Петковић је у објави на свом Инстаграм налогу саопштио да је са Лајчаком разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији "у светлу бројних ескалаторних потеза на штету српског народа" које свакодневно повлачи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Петковић је навео да је Лајчаку пренео чврсту опредељеност Београда наставку дијалога "у којем је једино могуће тражити компромисна и одржива решења на простору КиМ, насупрот једностраним и насилним потезима којима прибегава Приштина".

"Формирање Заједнице српских општина онако како је договорено у Бриселу, остаје једини пут напред којим је могуће постићи нормализацију односа. А на Куртијеве трикове и покушаје манипулације нећемо насести", написао је Петковић.

Ђурић: Куртијева власт континуирано напада процес дијалога

Претходно се са Лајчаком састао министар спољних послова Марко Ђурић. У саопштењу Министарства истиче се да је Ђурић указао да Куртијева власт континуирано напада процес дијалога под покровитељством ЕУ и примењује мере репресије које воде ка стварању моноетничког Космета, чиме се директно подривају циљеви међународне заједнице.

Он је саговорнику пренео да Београд подржава Нацрт статута Заједнице српских општина који је израдила ЕУ, и наставља да инсистира на пуној примени споразума из Брисела из 2013. и 2015. године, као и свега досад договореног уз европско посредовање.

Раније данас Мирослав Лајчак је саопштио да је, током посете Косову и Метохији, разговарао са представницима међународне заједнице о ситуацији на терену.

Лајчак се јуче састао у Приштини са командантом Кфора, генерал-мајором Озканом Улуташом, с којим је, како је саопштио Кфор, анализирао "врло блиску сарадњу и редовну координацију између Кфора и ЕУ на терену" и разговарао о низу тема од заједничког интереса које утичу на безбедно и сигурно окружење за све заједнице на КиМ.

Лајчак је разговарао јуче и са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем о конкретним корацима ради убрзавања примене Бриселског споразума.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије