Читај ми!

Постизборне полемике - шта каже власт, а шта опозиција

Кључна порука грађана на изборима јесте да желе стабилност и сигурност, сматра председница Скупштине Ана Брнабић. Саво Манојловић позива опозицију да напусти републички и парламенте у Београду и Нишу.

Готово нерешен резултат у неколико општина био је повод за ванредне конференције лидера покрета Крени - промени и позив опозицији - да до сутра у 10 сати донесе одлуку о напуштању појединих институција.

"Уколико дозволимо да се у Нишу дозволи прекрајање записника, то значи да никада нећете моћи да имате било какве слободне изборе, већ смо истакли да је једини начин да ово стане - то је да се делегитимише Скупштина односно диктатура у којој се ова земља налази. Сматрамо да треба истрајати на правном путу, а истовремено на грађанској непослушности, јер су грађани последња линија одбране уставног поретка", каже Саво Манојловић, лидер покрета "Крени-промени".

Исти захтев изнео је јутрос испред општине Нови Београд.

Некадашњи председник те општине и кандидат за нови мандат градоначелника уверава - нема ничег спорног.

"Прво, на Новом Београду наша листа има већину самостално, плус постоји још мањинска Руска странка која жели са нама да прави већину. Што се тиче жалби, не постоји ниједна жалба општинској изборној комисији, што је јако интересантно да ако нисте поднели ниједну жалбу данас најављујете протест због резултата. Они су у неко доба ноћи прогласили победу, а њихови чланови напустили комисију у два ујутру која је заседала до 10 ујутру", рекао је кандидат листе "Александар Вучић-Београд сутра" Александар Шапић.

Реаговања опозиције на позив Сава Манојловића

На позив Сава Манојловића различито реагују представници опозиције. Док председник Демократске странке Зоран Лутовац каже да је спреман да се одрекне мандата због одбране изборне воље, други мисле да је позив преурањен.

"Саво Манојловић је морао прво да обави разговор са колегама из опозиције, а не да нам шаље позив преко медија. Нико ме није позвао, да ме било шта пита. О тако крупним стварима мора да се претходно обави разговор,“ каже Александар Јовановић Ћута.

После сумње да се на локалним изборима у Нишу десила крађа гласова и састанка нишке опозиције са члановима ОДИХР-а, омогућен им је увид у изборни материјал. Полемика је настала после јучерашње објаве СНС-а да имају већину у граду уз подршку једног одборника Руске странке.

СНС углавном задовољан резултатима

Упркос проглашеној већини, резултатом у Нишу није задовољан председник странке Милош Вучевић, који најављује промене у редовима напредњака.

Укупним резултатом задовољна је председница Скупштине Ана Брнабић.

"Не желе нестабилност, не желе неизвесност и не желе било какве политичке сукобе – мислим да су посебно на изборни дан грађани у највећој мери казнили, оно што је опозиција поручила – да желе нестабилност и сукобе,” сматра Брнабићева Брнабић.

Иако не пориче да СНС са коалиционим партнерима доминира на политичкој сцени Србије, аналитичар ЦЕСИД-а Иво Чоловић залаже се за транспарентност изборног процеса.

"Ја се потпуно залажем за апсолутну трансапрентност рада одбора, записника да можемо да утврдимо резултате избора. Већа нетрапсаретност доводи до постизборне кризе. Сматрам да треба омогућити опозицији потпуни увид и да се поново броје гласови боље него да долазимо до кризе и неповерења", истиче Чоловић.

Рок за објављивање коначних резултата локалних избора истиче у четвртак.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару