Нишка опозиција у ГИК-у прегледа изборни материјал

Група припадника нишке опозиције и њихових присталица окупила се испред Градске изборне комисије у Нишу, у којој представници листе "Бирамо Ниш" прегледају изборни материјал са локалних избора у Нишу одржаних у недељу, 2. јуна. Захтеве за увид у изборни материјал у Нишу поднела је и Група грађана “Др Драган Милић”.

Адвокат и кандидат за одборника листе "Бирамо Ниш" Драгана Милутиновић изјавила је да су дошли на позив самог ГИК-а да прегледају изборни материјал са недељних избора како би утврдили да ли су тачне њихове сумње које су, како је рекла, стекли на основу пријава са терена, да је било прекрајања изборне воље грађана.

Додала је да је опозиција поднела захтев да прегледа целокупни изборни материјал.

"Ми смо овде од 14 сати по позиву ГИК. Прегледање изборног материјала може да траје и краће и дуже, све у зависности од тога шта има у тим џаковима. Пре свега у записницима, односно од онога шта ћемо да утврдимо увидом на лицу места. Мораћемо да завршимо преглед изборног материјала сутра до 20 сати, с обзиром на то да нам тада истичу рокови за приговоре, које ћемо свакако да пишемо", рекла је Милутиновићева.

Милена Вакић са листе Група грађана "Др Драган Милић", рекла је да је да је и та група грађана управо предала ГИК захтев за преглед изборног материјала и да очекује да ГИК испоштује своје рокове и да у року од 24 часа њиховом правном тиму дозволе увид у тај материјал.

"Ми смо успоставили сарадњу и координацију са другим опозиционим партијама, тако да смо се између себе поделили како бисмо разгледали што већи број материјала. С обзиром на Закон о локалним изборима, ми имамо право на увид у пет одсто изборног материјала, тако да ћемо гледати онај материјал где се нама појавила сумња у нерегуларност избора", рекла је Вакићева.

Додала је да ће тражити да виде и записнике јер, према њиховим сазнањима и увидима, сматрају да се записници које они имају са тачним бројевима, разликују од оних који су се појавили на сајту Републичке изборне комисије са, како је рекла, исправљеним бројевима гласача.

"Желимо да видимо и друга изборна места. Нећемо ништа да прејудицирамо, даћемо изјаву након прегледа тог материјала. Очекујемо да се воља народа испоштује и да, заједничким снагама са другим опозиционарима, испратимо регуларност ових избора. Ако су заиста освојили 30 мандата нека буде тако. Али сматрамо да опет не смемо да допустимо да ово прође овако, нерегуларно да кажемо", поручила је Вакић.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару