Читај ми!

Ко ће бити први човек Београда – међу 14 кандидата највише правника, а има и оних поред чијег имена не стоји професија

Избори су све ближе, а у недељу ће Београђани бирати између 14 листа. Свака од њих предлаже свог кандидата за градоначелника. Међу њима има правника, економиста и лекара, али и оних поред чијег имена не стоји професија. Које су дужности и овлашћења првог човека Београда?

На првом спрату Старог двора налазе се фотографије свих досадашњих градоначелника Београда. Чија слика ће се наћи на том месту знаће се после пребројаних гласова бирача који ће гласати у недељу. 

На изборима учествује 14 листа

На београдским изборима учествује 14 листа, а већина њих истакла је своје кандидате за градоначелника. Међу кандидатима највише има правника. На списку су и адвокати, два лекара, политиколог, економисти, али има и кандидата поред чијег имена не стоји професија.

Према статуту Града Београда, градоначелника бира Скупштина града из реда одборника, на четири године, тајним гласањем. Бира се већином гласова од 110 одборника.

Пошто се формира Скупштина, кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине града.

Према Закону о граду, градоначелник представља и заступа град, извршава одлуке Скупштине града, предлаже решења о питањима важна за функционисање града, усмерава и усклађује рад градске управе.

Kако пише у закону, градоначелник је наредбодавац за извршење буџета. Има и овлашћење да доноси појединачне акте.

Трећи пут у три године одржавају се избори за 110 одборника у Скупштини града Београда. Градска изборна комисија утврдила је и укупан број уписаних бирача и у главном граду има их 1.602.112.

Традиција бирања градоначелника Београда стара скоро два века 

Београд је свог првог управитеља добио давне 1839. године. На ту функцију изабран је Јован Герман. Чак и у време Другог светског рата, од 1941. до 1944. године, Београд је имао свог управитеља. На тој функцији смењивала су се њих тројица и сви су били нестраначке личности.

У новијој историји Београда, најдужи стаж као председник Скупштине Београда имао је Бранко Пешић. Он је биран у три мандата, а на тој функцији провео је девет година и 14 дана. Одмах после њега најдужи по стажу био је Живорад Ковачевић. Биран је у два мандата, а на функцији председника Скупштине града био је осам година.

На ту функцију биране су и жене – Слободанка Груден и Радмила Хрустановић.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару