Читај ми!

Стано: Приштина хитно да формира ЗСО, то је један од услова и тема сваког састанка

Поводом више од 4.000 дана откако је Бриселским споразумом предвиђено фомирање ЗСО, портпарол Европске комисије Петер Стано каже да Приштина мора хитно да испуни своју обавезу да формира ЗСО. Уколико Приштина то не учини, то се неће сматрати позитивним знаком спремности да настави путем нормализације односа са Београдом, упозорио је Стано.

Петер Стано је на брифингу за медије у Бриселу, на питање Танјуга шта ЕУ планира да уради како би ЗСО била коначно формирана и да ли ће ово питање бити једна од тема дијалога на нивоу главних преговарача у четвртак у Бриселу, рекао да ће тај састанак бити усредсређен углавном на питање забране употребе динара и да ЗСО није главна тема.

Додаје да је то питање увек присутно током свих комуникација ЕУ са приштинским званичницима.

Стано је подсетио да је ЕУ на нивоу лидера више пута затражила од Приштине да испуни своју обавезу да формира ЗСО.

"Формирање ЗСО је дугогодишњи захтев и дугогодишња обавеза Косова, тако да то мора да буде под хитно испуњено. То је ЕУ неколико пута поновила на највишем нивоу, на нивоу европских лидера. Ако Косово не успе то да испуни, то се неће видети као позитиван знак спремности да настави путам нормализације, који је сада повезан са напретком Косова на путу ка приступању ЕУ", рекао је Стано.

Он је додао да ће састанак на нивоу главних преговарача у четвртак у Бриселу бити усредсређен на друга питања, углавном на питања о којима се разговарало протеклих недеља у Бриселу како би се решиле последице одлуке приштинске централне банке о употреби динара.

"ЗСО као таква није једна од главних тема, али ово (питање) је свеприсутно. Оно је присутно на сваком састанку, у свим нашим контактима са косовским партнерима, јер је то један од услова који је заиста хитно потребно испунити", рекао је Стано и нагласио да ЗСО треба да се формира "без икаквог даљег одлагања".

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије