Читај ми!

Лајчак: У четвртак наставак разговора Београда и Приштине, надам се превазилажењу разлика

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак потврдио је да ће се у четвртак, 4. априла, наставити разговори у Бриселу у оквиру дијалога поводом одлуке о укидању динара и изразио наду да ће се превазићи "преостале разлике".

"Две стране вратиће се у Брисел ове недеље и надам се да ћемо успети да у четвртак премостимо преосталу разлику", навео је Лајчак у поруци на Фејсбуку. 

Сумирајући протеклу недељу, Лајчак је оценио да је претходни састанак главних преговарача Петра Петковића и Бесника Бисљимија 25. марта био конструктуван и да је закључено да је потребан још један састанак. 

"Све у свему, био је то користан састанак. Обе стране су имале прилику да образложе своје идеје и ставове. На крају смо закључили да ће бити потребан још један састанак", навео је Лајчак. 

Он је у објави на Фејсбуку, у оквиру које је честитао Ускрс и сумирао недељу пред ускршњи распуст као "кратку али интензивну", подсетио да се протеклог понедељка састао са Петковићем и Бисљимијем у Бриселу како би наставили разговоре о проналажењу "изводљивог решења за људе на које утиче одлука Централне банке Косова". 

Лајчак је 25. марта саопштио је да су главни преговарачи Београда и Приштине у Бриселу изнели своје предлоге у вези са уредбом о забрани употребе динара на КиМ и да су разговори помогли да се "разјасне важни детаљи". 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је после састанка у оквиру дијалога прошлог понедељка у Бриселу да Приштина нема политичку вољу да се дође до решења за употребу динара на КиМ и најавио да ће нова рунда дијалога на техничком нивоу бити одржана 4. априла. 

Он је додао да су обе стране изнеле своје предлоге решења од којих је предлог Београда био избалансиран и водио је рачуна о српским интересима, док је Приштина изнела предлог у коме нису уложили нимало напора да би то могло да се назове решењем.

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије