Читај ми!

Дачић: Опет неће бити седнице СБ УН о НАТО агресији, Француска најавила да ће тражити процедурално гласање

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да се седница Савета безбедности Уједињених нација о НАТО агресији на СР Југославију највероватније опет неће одржати.

Ивица Дачић је рекао да је јутрос био спреман да крене у Њујорк, али да је Француска најавила да ће опет тражити процедурално гласање, због чега се, како сматра, седница неће одржати.

На поновљен захтев Русије, Јапан је за данас заказао седницу Савета безбедности Уједињених нација о НАТО агресији на СРЈ.

"Седница вероватно данас неће бити одржана, и не знамо да ли ће уопште бити одржана. Русија је запретила да ће на свакој седници причати о агресији и да ће сваку седницу користити за процедурално гласање", додао је Дачић.

Указао је на то да Русија јуче није одобрила план активности СБ за април, тако да Србија сада улази у односе између великих сила, што нама није био циљ. "Хтели смо да кажемо нашу истину о агресији на Србију и спремни смо да и даље када та седница буде заказана и ако буде заказана учествујемо у томе", навео је Дачић.

На седници СБ УН одржаној 25. марта, на дневни ред није стављено НАТО бомбардовање СРЈ јер је 12 чланица тог тела било уздржано, а три – Русија, Кина и Алжир једине су биле за расправу о тој теми.

Поводом одлуке политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о усавајању мишљења Доре Бакојани, којом се препоручује чланство тзв. Косова у Савет Европе, Дачић је поновио да је та одлука срамотна и скандалозна и да је то још један доказ суноврата међународног права.

Према његовим речима, одлука Политичког комитета ПС СЕ за Србију нема никакву важност будући да је наша народна скупштина прогласила ништавним акт Косова о проглашењу независности.

"Дора Бакојани није говорила истину"

Када је реч о главној известитељки за тзв. Косово у Савету Европе Дори Бакојани, Дачић је истакао да није говорила истину када је рекла да ће Приштина имати три услова без пријема у СЕ – земљиште Дечана, друго, формирање ЗСО и треће, да престане експропријација у српским општинама.

Како је оценио, Запад се договорио са Аљбином Куртијем да за улазак у Савет Европе само спроведе одлуку да се земља у катастар упише на Високе Дечане што значи да се Приштина награђује за нешто што припада том манастиру 700 година.

"Па што то нисте рекли пре месец дана? Занимљиво је да када се (Александар) Вучић и ја састанемо с Грцима, инсистирају да ми говоримо да ми поштујемо територијални интегритет Грчке на мору, копну и у ваздуху", напоменуо је Дачић.

"А Дора Бакојани није обична политичарка, то је сестра грчког премијера Мицотакиса. То је једна непринципијална одлука, Србија то није заслужила", закључио је министар спољних послова.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво