Интервју: Расим Љајић

Сада, када сви признају да Србија сарађује са Трибуналом и чини све да ухапси и Ратка Младића и Горана Хаџића, све се може рећи, али да сам ја или било ко други подигли белу заставу не стоји, рекао је Расим Љајић у емисији "Сведок".

Гостујући у емисији "Сведок", министар рада и социјалне политике Расим Љајић рекао је да је сада много лакше бавити се Ратком Младићем него што је то било 2004. године и одбацио оптужбе да је развио "белу заставу" у вези са хапшењем хашких оптуженика.

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

Љајић је подсетио да је Србија пре шест година била на црној листи, јер, како је рекао, "тада смо имали преко 24 оптуженика која су била на слободи, преко 160 захтева само за доставом документације коју је Трибунал тражио и извештаје Савета безбедности и Европске уније који су били негативни или негативно интонирани".

"Сада, када сви признају да Србија сарађује са Трибуналом и чини све да ухапси и Ратка Младића и Горана Хаџића, све се може рећи, али да сам ја или било ко други подигли белу заставу не стоји", рекао је Љајић.

Он је истакао да је једино тачно да се не зна где је Ратко Младић и додао да неће упасти у замку да каже да је Младић у Србији или није у Србији, јер све што би рекао, каже, направио би велику грешку.

"Ми имамо неке претпоставке и оне јесу за део људи који раде на оперативним активностима и потрагама за Ратком Младићем, али нису да се те деле са јавношћу, све што имамо делимо са представницима Трибунала", рекао је Љајић.

"Позитивна оцена уследила је искључиво захваљујући оперативним активностима цивилне и војне службе безбедности, захваљујући њиховој професионалности и повраћају кредибилитета и поверења у те службе од стране међународне заједнице а посебно Хашког трибунала", истакао је Љајић.

Изјаву помоћника високог представника у БиХ Рафе Грегоријана да је Младић у Србији, Љајић је прокоментарисао као уобичајену коју треба тумачити као средство политичких притисака на Србију.

"Ова изјава је искључиво политички интонирана и има за сврху да се појача политички притисак на Србију", рекао је Љајић.

Две резолуције - једина могућа формула 

Говорећи о две резолуције о злочинима које је понудио председник Тадић, Љајић каже да је то једина могућа формула у датим условима, где би се у једној резолуцији јасно осудили злочини у Сребреници, а са друге стране апострофирали злочини који су учињени над српским народом током ратова на простору бивше Југославије.

Србија тиме добија и морални, политички и међународни кредибилитет, каже Љајић и додаје да то није тема на којој би се требало страначки препуцавати.

Чињеница је да смо далеко од процеса помирења у целом региону и за тај процес ће требати још пуно времена, а ово је један мали корак у том правцу, рекао је Љајић и додао да очекује да се резолуције у парламенту нађу почетком наредног месеца.

Политичка позадина штрајкова 

Говорећи о протестима радника у више општина и градова у Србији, Љајић каже да све ове штрајкове не можемо ставити у исти кош, јер постоје захтеви који су потпуно оправдани, они који су делимично оправдани и они који немају никакво оправдање.

"У свим случајевима треба да имамо јасан и искрен одговор, да не треба никог да завлачимо, да не обећавамо оно што не можемо да испунимо, али и да кажемо да неки од тих захтева не могу да буду испуњени", рекао је Љајић.

Он каже да је то једини начин да изађемо из овакве ситуације, а уколико се негде направи преседан, уколико се покуша да купи социјални мир, то ће се Влади обити о главу, упозорио је Љајић.

Избори свакако нису добро решење у овој ситуацији, рекао је Љајић и додао да у овим штрајковима препознаје политичку позадину, јер се на тим скуповима појављују лидери ванпарламентарних странака који покушавају да на јевтин начин уберу неки политички поен.

"Овај штрајк у Куршумлији, без сваке сумње, има сигурно политичку димензију", рекао је Љајић.

Влада и да хоће не може да попусти 

Поводом захтева неких радника о повећању плата и одређених притисака, Љајић каже да Влада и да хоће не може да попусти.

"Алтернатива том притиску су избори, а ја мислим да су и други министри истог размишљања јер нико не жели да буде одговоран за економски колапс и пропадање друштва", каже Љајић.

"Нажалост ми данас плаћамо фактуре погрешних економских одлука у прошлости. Морамо да се навикнемо да не можемо да трошимо више од онога што имамо", рекао је министар.

"Морају се поштовати правила и истрајати на економској политици која је зацртана. Могућа је промена, али је потребан договор са Међународним монетарним фондом. Једноставно, избегли смо кокетирање зарад јефтиних политичких поена", казао је Љајић.

Да ли је и када ће Србија изаћи из кризе, Љајић каже да ће опоравак српске привреде зависити, пре свега, од опоравка глобалне европске економије, а којим темпом ће то ићи тешко да може ко предвидети.

Влада ће изаћи са новим законским предлозима, али и са конкретним потезима који треба да омогуће очување радних места, али и привредног потенцијала.

Љајић је најавио да ће се у првој половини ове године извршити измене и допуне Закона о раду. Један сегмент тих измена односиће се на додатну заштиту права радника.

Обећање најскупља реч 

Говорећи о улози Турске и инвестицијама, Љајић је рекао да треба да учинимо све да привучемо не само Турску неко и друге земље да улажу у Србију, јер за то постоје велике могућности.

"Ми желимо турски капитал зато што имамо интерес. У политичком смислу, не видим да било ко може остварити неки већи утицај тиме што ћемо ми са њима сарађивати, ма колико да су већи и снажнији од нас", рекао је Љајић.

Највећи број незапослених у Србији је у Новом Пазару и то су проблеми који захтевају помоћ Владе и због тих проблема смо принуђени да тражимо помоћ и Турске и Танзаније и Зимбабвеа да тај народ спасимо сиромаштва у који је запао, рекао је Љајић.

Говорећи о својој странци, Љајић је најавио да ће на изборима у Неготину изаћи  самостално и да очекује да забележе запажен резултат.

"Немојте да ми верујете, овде политичарима мање верују него НАТО пакту и Хашком трибуналу заједно. Гледајте шта људи раде, пратите како ћемо деловати у пракси. Мерите оно што будемо урадили. Ја желим да ова странка личи на народ који представља да не буде ни боља ни гора од тога, да обећање буде најскупља реч коју ћемо изговорити", закључио је Љајић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару