Интервју: Милорад Додик

Мој став о судбини ОХР и високог представника је јасан, а то је да треба да престане да ради јер смета развоју демократије и Дејтонском путу БиХ, рекао премијер РС Милорад Додик гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у.

Гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у, премијер Републике Српске Милорад Додик рекао је да ОХР и институција високог представника треба да престану са радом, јер ометају развој демократије и Дејтонски пут БиХ.

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије) 

На питање Главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића о политичким баражима у БиХ, и данашњем састанку Већа за имплементацију мира, у Сарајеву, Додик је рекао да је у условима мира, већ 14 година након Дејтонског споразума то апсурд, и да је то "Веће самопроглашено, јер га нема у Дејтону ни релевантним резолуцијама СБ УН".

Додик је истакао да су сви фактори у Европи, од Председништва ЕУ до Олија Рена, комесара за проширење рекли да БиХ не може у ЕУ, док се не угаси ОХР.

"Али тамо, у ОХР-у још има људи који добро живе, они су поборници робусне интервенције међународне заједнице, рецимо да Високи представник намеће закон да смењује људе", рекао је премијер РС.

Додик је рекао да "не зна о чему ће Веће за имплементацију одлучивати".

"Они су нас политичаре на неки начин саслушавали, а ја сам свој став рекао јасно да га треба затворити и да су додатне уставне промене превара и лаж међународне заједнице".

"Ми смо посвећени БиХ на европском путу, па не желимо бити стални експеримент Високог представника који је понижавао РС, али то није ништа ново. Или смо партнери или одлуку не прихватамо", рекао је Додик.

Лидери РС експеримент странцима

Што се тиче извештаја који је послат СБ УН, у коме се каже да је "стање у БиХ много боље него што се о томе говори, Додик је рекао да лидери РС служе као експеримент странцима, и да је суштина тог извештаја управо у томе што су раније многи били у немогућности да било како реагују.

"Ми желимо да вратимо наша Дејтонска права, да се обратимо са својим мишљењем, а Високи представник је конституисан тако што је Анекс 10 Дејтона потписало пет страна-Србија, Хрватска, РС, Федерација БиХ и нека имагинарна БиХ Алије Изетбеговића".

Извештај је, каже Додик, само право на мишљење, а "ми смо и у фебруару рекли да постоји напредак који се не валоризује на прави начин, због тога што у Међународној заједници хоће да задрже посао, а ја, или неко у будућности, увек ће бити главни кривац".

Додик је нагласио да је неприхватљиво једнострано обавештавање о ситуацији у БиХ.

"Хтели смо да кажемо да Босна није лудачка земља, и да смо ми легалисти Дејтона , јер га сви руше".

На питање Главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића да у разговорима о Уставу БиХ неће преговарати на састанцима које организују странци, Додик је рекао да "странци немају шта да раде у разговорима о европским питањима и европском путу Босне".

Сарајево никад неће прихватити постојање РС

Став РС је, рекао је Додик, да је БиХ споразумна, и ако се разгради Дејтон, та БиХ не може да постоји, а са друге стране Сарајево никада неће прихватити постојање РС и суживот.

"У самом Сарајеву данас више има Кинеза него Срба и Хрвата заједно", рекао је премијер РС.

"Ја сам непоправљиви југоносталгичар, а када се Југославија распадала нове државе су настале на бази националне хомогенизације, а само БиХ на апсурдан начин. Добила је задатак да гради неку врсту јединства и демократичности на бази мултиетничности и мултикултуралности", рекао је Додик.

Додик је рекао и да је "БиХ направљена споразумно, али да се људи никада нису изјаснили какву је заиста желе".

О одрживости БиХ дипломате у Сарајеву расправљају на састанцима и забавама, каже Додик, и "зато их ја не посећујем, а сада када се види отпор у РС они хоће и Србију да врате у одређене процесе, али наивно је веровати да се на тај начин неко приволи да уради што није у интересу РС", рекао је Додик.

О изјави америчког амбасадора да је Бутмир шанса за Босну, Додик каже да је и то притисак, и да је српски идентитет у БиХ, неразумљив за Американце, на основу њиховог искуства.

Додик каже да не навија за БиХ, јер су све емоције на страни Србије.

"И није ми проблем да сам крив пред американцима, али нећу дозволити да Срби у БиХ буду мањина. Сарајево хоће упорну доминацију над Бањалуком, и попушта се ономе ко хоће доминацију, а не суживот, а суживот никако није могућ на такав начин. Али је могућ суживот РС као федерације".

НАТО интеграције нису спорно питање

На питање о томе да је једини спас Босне садржан у формули "Дејтон заувек", Додик истиче да се у РС ништа добро није осетило, да су отете 54 надлежности, али да је добро што је на нивоу БиХ надлежност око одбране.

"Војска БиХ је војска НАТО, њима командују амерички и НАТО представници, а не људи из БиХ. Њима се управља и то је тако", рекао је Додик.

Што се тиче уласка БиХ у НАТО, Додик каже да НАТО интеграције апсолутно не треба да буду спорно питање.

Око евентуалне спремности да прихвати осам Уставних промена да би се деблокирао процес европских интеграција, Додик је рекао да мора постојати нека активна позиција.

"Ми одбијамо бутмирски папир, али нећемо бити лоши момци до краја, осам ствари можемо да прихватимо, и то је иницијални предлог који може доћи до Парламента".

Хрвати у БиХ жртвовани за Туђманову политику

Што се тиче хрватске стране у БиХ, Додик каже да су "Хрвати у Федерацији редовно преглашавани, жртвовани за Туђманову политику, и морали да приступе Дејтону".

Хрватска позиција, каже премијер РС, више зависи од тога колико прати РС него од помоћи Хрватске.

На питање да ли је Босна поново постала место укрштања великих сила, Додик је рекао да су последњих дана "многи прошли и хтели да изразе љубав према њој. Ја једино волим РС, јер ствар ангажмана није питање љубави, и више волим Србију него БиХ.

"Ако је пак питање рација онда Дејтон гарантује Босну, и ми то морамо да поштујемо, без обзира на примедбе о нашем положају.

Турска штити само бошњачке интересе у БиХ

О посети турског министра спољних послова Давутоглуа, Додик је рекао да је он дошао да поручи неке "поруке које нису добре за наше уши".

"У партнерство Србије и Турске не улазим, али овде се може поставити друго питање, рецимо о томе да једног дана РС буде саставни део Србије, али то нико не помиње, то никада у Србији нисте чули, то нико јасно није рекао, иако је то можда тако".

"Његов долазак је порука званичне турске политике, која подразумева да је Турска спремна да заступа само једну страну у БиХ, а то су бошњаци. То је линија односа Сарајева и Анкаре, и ту нема никакве дилеме".

О односима Србије и РС, премијер РС је рекао да "приоритет број један Србије треба да буде РС. А ми се трудимо да разумемо позицију Србије. То није однос из времена Милошевића".

"Ја сам пре свега Србин, изабран од Срба и једино према томе осећам обавезу. У РС сам што се тиче власти за равноправност, и по том систему не правим разлике".

Русија стоји иза Дејтона

Поводом недавног сусрета са руским председником Дмитријем Медведевим, Додик је истакао да је највише разговарано о економским питањима, као и да је покренуто питање гасовода.

"Русија стоји иза Дејтона, и свака евентуална промена мора да садржи консензус три народа и два ентитета. Нама би био проблем да Русија каже да је Дејтон мртав, али Русија никада није показивала притисак. Она помаже, и то је сасвим коректно".

Додик је рекао и да ће економска сарадња са Русијом бити настављена.

О дочеку Биљане Плавшић, премијер РС каже да је "поштовао њен добровољни одлазак у Хаг.

"Она је мој пријатељ, ја сам је испратио и дочекао. Она је то заслужила, и није побегла из затвора, него је на основу релеватних одлука пуштена на слободу, а казна јој је била превисока, па по том питању не осећам никакав проблем".

Поводом текста објављеног у магазину "Форин аферс" да је БиХ на ивици колапса и да мале варнице могу да доведу до репризе рата, Додик истиче да "међу људима нема капацитета за рат и сукобе".

Поводом оцене Међународне кризне групе да у Босни нема потенцијала за нове сукобе, али да РС може да угрози једино референдум за отцепљење, Додик каже да "референдум постоји као опција, али сада није право време за то".

"Уверен сам да ће времена бити. Међународна кризна група је годинама давала само негативне извештаје. На крају се, ипак, све мора завршити референдумом", рекао је премијер РС.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару