Косово, страх од специјалног суда за злочине ОВК

Серија покушаја лидера политичких странака проистеклих из Ослободилачке војске Косова да закажу седницу парламента и оборе закон о формирању Специјалног суда пропала је после оштрих упозорења западних дипломата и отпора тамошње опозиције. "Косово би дошло до преломне тачке и остало без подршке САД и ЕУ", упозорио је амерички амбасадор Грег Делави. Косовски медији пишу да новонастало политичко замешатељство представља покушај некадашњих команданата ОВК да избегну хапшење.

Сједињене Америчке Државе и ЕУ оштро су упозорили косовске власти да не покушавају да оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВК, против којег су устале три странке на чијем се челу налазе команданти бивше ОВК, укључујући председника Хашима Тачија и премијера Рамуша Харадинаја.

Иницијатива за укидање Специјалног суда, коју су подржала 43 посланика у косовском парламенту, уследила је свега неколико дана пошто су дипломатски извори у Приштини најавили да ће тужилаштво тог суда, одмах после Нове године, подићи прве оптужнице против бивших команданата ОВК. 

"Одлука да се обори закон о Специјалном суду означио би преломну тачку и извео Косово ван граница владавине права", упозорио је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави, наводећи да би, у том случају, Косово остало без подршке САД и Европске уније.

Политичке тензије су трајале нешто више од пола дана пре него што је председник парламента Кадри Весељи прогласио зимску паузу у раду до 14. јануара. 

Амбасадор Делави, који је претхподно вече провео у холу косовског парламента чекајући исход састанака Тачија, Харадинаја и председника скупштине Кадрија Весељија, у неколико је наврата упозоравао бивше лидере ОВК да би акције против Специјалног суда, неминовно, одвеле Косово иу изолацију.

"Не бирајте својој деци такву будућност", навео је Делави.

Серија Делавијевих упозорења најжешћа је америчка критика власти у Приштини  од краја сукоба на Косову 1999. године, што је озбиљно забринуло Тачијеве и Харадинајеве ривале из редова Демократског савеза Косова, који су се оградили од њихових потеза, оптужујући бивше лидере ОВК да "угрожавају односе са кључним партнерима".

Ново упозорење америчког амбасадора уследило је непосредно пошто је Тачи медијске извештаје о оштром притиску Запада назвао спекулацијама, наводећи да косовски лидериостају чврсто привржени "демократији, владавини права и помирењу".

"У јеку спекулација, са све је важно да буду уверени у будућност Косова и демократске процесе. Друштво и лидери остају привржени демократији, владавини права, помирњењу, дијалогу и фер односима", написао је Тачи на Твитеру.

Против укидања Специјалног суда су Демократски савез Косова и покрет Самоопредељење. Посланици Српске листе су, прошле ноћи, напустили здање косовског парламента.

Посланица покрета Самоопредељење Аида Дергути оптужила је Тачија да ду политичке тензије и размена оштрих речи са западним амбасадорима производ покушаја косовског председника да избегне хапшење. 

За укудање Специјалног суда, Тачи, Харадинај и Весељи морају да обезбеде подршку 61 од укупно 120 посланика у косовском парламенту. Приштински медији ову иницијативу повезују са скорим подизањем оптужница против лидера бивше ОВК, наводећи да се међу именима која ће се наћи на тој листи помињу се Тачи, Рамуш Харадинај и његов брат Даут.

Из Специјалног суда, међутим, до сада није процурела ни једна инфомација која би потврдила ове спекулације.

У међувремену, испоставило се да иницијатори покушаја обарања закона о Специјалном суду не могу да рачунају на подршку 43 посланика који су претходно подржали иницијативу, пошто се неколико њих, после упозорења америчких и британских дипломата, оградило од спорног документа, наводећи да нису знали шта потписују.

За сада, нема јасних назнака како ће се развијати ситуација везана за иницијативу за укидање Специјаног суда, при чему се западни амбасадори чине увереним да ће Харадинај и Тачи одустати од ове идеје.

Харадинај се, у суботу, састао са амбасадорима Квинте, објашњавајући им да ће влада поштовати одлуке парламента.

Ток састанка није комантарисао ни један од амбасадора.

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран 2015. године је како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову. Истрага о овим злочинима почела је после извештаја специјалног из вестиоца Савета Европе Дика Мартија.

Објављивање првих оптужница очекује се почетком наредне године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи