Читај ми!

У Бутуровић Пољу и месту Раотићи делимична евакуација; нека села у околини Крешева одсечена

Стање на поплављеним подручјима у Јабланици и Коњицу и даље је тешко. Спасиоци даноноћно трагају за несталима, а због најављене јаке кише, синоћ и током ноћи, евакуисано је становништво општина Јабланица и Коњиц.

У Бутуровић Пољу и месту Раотићи у општини Коњиц, до зоре је трајала делимична евакуација становништва. У том крају 330 мештана напустило је домове. У Јабланици њих 35. Од почетка непогода, укупно 411 људи.

"Вратио сам се у кућу по кесе да понесем одећу, кад сам стао видео сам да је пола куће нестало", рекао је Алем Хакаловић, мештанин Бутуровић Поља.

"Ноћ је протекла мирно, с тим да се врши константни надзор у смислу евентуалне појаве нових клизишта. Све то није довело до прекида потраге за још шест службено несталих особа, с подручја Јабланице и Коњица, и рашчишћавање терена", наводи Дарко Јука, портпарол владе Херецеговачко-неретванског кантона. 

Нека села у општини Крешево, попут Дежевице, и даље су одсечена.

"Требаће нам чистачи да се оперу зидови, очисте куће од блата и свега што је остало", напомиње Ренато Пејак, начелник општине Крешево.

Претрагу на терену отежавају наслаге материјала, високо до пет метара али и велика површина која се претражује. Помажу и спасиоци из Србије који верују да за спасавање још има наде.

Милош Миленковић, помоћник начелника Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице СВС, каже да је тим Србије у Турској наком 72 сата пронашао живу особу.

Миленковић је истакао да локалне власти доносе одлуку када се престаје са претрагом терена.

У поплавама и клизиштима које су прошли петак погодиле делове БиХ погинуле су најмање 22 особе. Поплаве су изазвале и огромну материјалну штету, а помоћ је стигла и из земаља региона, Европске уније, Турске.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи