Читај ми!

Ђурић са Касанофом о билатералним односима САД и Србије

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састаo се са замеником помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Александром Касанофом и изразио задовољство динамиком политичког дијалога на високом нивоу.

Марко Ђурић је истакао унапређење билатералних односа Србије и САД у свим областима.

Уз осврт на недавно потписивање Споразума о стратешкој сарадњи у енергетском сектору у Републици Србији, министар је оценио да се њиме наговештава нова ера стратешке сарадње Србије и САД, изразивши том приликом и наду да ће овај документ бити додатни корак ка отварању стратешког дијалога.

Шеф српске дипломатије пренео је озбиљну забринутост због све веће угрожености безбедности и опстанка Срба на Косову и Метохији. Континуирани притисци, принуде и неподношљиви животни услови којима је наш народ у покрајини изложен, према његовим речима, последица су једностраних, провокативних и насилних потеза привремених приштинских институција.

У том смислу, Ђурић је поновио да Београд остаје посвећен миру и наставку дијалога са Приштином, али и апострофирао неопходност имплементације свих постигнутих договора, првенствено коначно формирање Заједнице српских општина, као обавезе која је, пре више од деценије, преузета Бриселским споразумом.  

По питању нашег напретка ка пуноправном чланству у Европској унији, министар Ђурић пренео је захвалност за америчку подршку остваривању тог нашег спољнополитичког приоритета, информисавши том приликом Касанофа о бројним предузетим корацима на том плану.

Међу њима је посебно издвојио Реформску агенду, коју је наша Влада недавно усвојила са циљем убрзања спровођења свих покренутих реформи — политичких, правних, судских, економских и других — до 2027. године. 

Ђурић је подвукао и да Србија остаје снажно  посвећена регионалној сарадњи и добросуседској политици којом се промовише "позитивна агенда" оријентисана ка будућности, са тежиштем на развијању економске и свих других видова узајамно корисне сарадње.

На плану билатералних економских односа, Ђурић је исказао задовољство и интензивираним развојем сарадње коју, како је навео, карактеришу све већи прилив инвестиција америчких компанија и растућа трговинска размена роба и услуга.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи