Вулин: Прекинути преговоре ако Приштина укине Суд за злочине ОВК

Поводом покушаја укидања или измене закона о Специјалном суду за злочине ОВК, министар одбране Александар Вулин рекао је да ће, уколико се то деси, његов став бити да треба прекинути преговоре са Приштином. Вулин је поручио да се формат дијалога може мењати само уз сагласност Београда.

Александар Вулин је новинарима рекао да је од доласка међународне заједнице на простору Косова и Метохије убијено више од 1.000 Срба.

"За то скоро нико није одговарао. И сада, покушавају да укину суд да се никада више не да прилика да се суди за злочине над Србима. Уколико се то деси, мој став ће бити да треба да прекинемо преговоре", рекао је Вулин.

Одговарајући на новинарско питање о покушају укидања Суда за злочине ОВК, министар је рекао да је Београд раније упозоравао да ће та иницијатива тешко проћи, јер у Приштини не постоји ни најмања спремност да се суди за злочине над Србима.

"Нажалост, и у добром делу Међународне заједнице не постоји спремност да се суди за злочине над Србима. То је за нас апсолутно неприхватљиво. Онај ко би то покушао да уради мора да буде свестан да ће наићи на веома одлучну реакцију Србије и, ово говорим у своје име и није став Владе јер Влада није заузимала став о том питању", нагласио је Вулин, пренело је Министарство одбране.

Поручио је да, уколико се укине суд који још није почео ни да ради, који још није издао ниједну једину оптужницу за злочине над Србима, онда ми немамо шта да тражимо у тим преговорима.

"Још увек нисмо добили Заједницу српских општина, нема оправдања за то, сада ако се не дозволи формирање ни Суда за ратне злочине над Србима, за злочинце из ОВК, онда немамо о чему да разговарамо", рекао је Вулин.

Поновио је да је то његов став, а не став Владе јер она није заседала о том питању.

"Ја ћу заступати такав став – прекинути преговоре уколико нису у стању да изведу ни ту малу цивилизацијску обавезу. Малу цивилизацијску обавезу да судите за злочине над људским бићима на простору Косова и Метохије", рекао је Вулин.

"Промена формата дијалога само уз сагласност Београда"

На питање како коментарише изјаву Рамуша Харадинаја да одбија учешће Русије у бриселском дијалогу, Вулин каже да је Београд задовољан форматом у којем се воде разговори са Приштином.

"Уколико Приштина и било ко други хоће нешто да мења мора да зна да то не може да се деси без воље Србије", поручио је министар одбране.

"Уколико у Приштини сматрају да ће формат моћи да се промени једнострано, онда се грдно варају. Мени је искрено задовољство што је Руска Федерација након само једног захтева нашег председника Александра Вучића показала да је спремна да учествује у евентуалној промени формата и да учествује у преговорима, што говори о битно промењеном положају Београда, поштовању које Србија и њен председник уживају и у Руској Федерацији и у читавом свету", рекао је Вулин.

Према његовим речима, ако ће се у дијалог уводити друге земље које су признале Косово и Метохију, онда ће се уводити и земље које га нису признале.

"Можда и најтрагичнија грешка у овом дугом периоду у коме смо разговарали са међународном заједницом, мислим на онај период од 2000. године, јесте та што је Србија пристала у време тадашњег председника Бориса Тадића и министра спољних послова Вука Јеремића да из преговора избаци Уједињене нације, да изведе Унмик и земље које нису признале Косово и Метохију, а уведе Еулекс и у суштини земље које су признале Косово и Метохију", рекао је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи