Одбор прихватио предлог да парламент изабере судије

Скупштински Одбор за правосуђе прихватио је предлог да парламент изабере шест председника судова, као и девет судија који се први пут бирају за судијске функције, а на предлог Високог савета судства.

На седници одбора се, међутим, полемисало о томе да ли је Уставни суд Србије донео привремену меру о обустављању поступка избора судија због незаконитости Правилника на основу кога су и предложени кандидати за судије који се први пут бирају на судијске функције.

Наиме, на сајту Уставног суда постављено је обавештење датирано на 21. децембар у којем се наводи да је суд на јучерашњој седници покренуо поступак за утврђивање незаконитости Правилника о критеријумима и мерилима за оцену стручности, оспособљености и достојности кандидата за судију који се први пут бира и до доношења коначне одлуке обуставио извршење појединачних аката или радњи које се предузимају на основу спорног Правилника.

Председник Одбора Петар Петровић је поводом, како каже, неких информација да је Уставни суд оспорио поједине одредбе Правилника ВСС и донео привремене мере, рекао да до данас том скупштинском телу није стигао захтев да се повуче тачка дневног реда о избору судија које се први пут бирају на судијску функцију. 

"Не могу да читам новине и слушам изјаве овлашћених и неовлашћених лица која кажу да је донета привремена мера. Ако је уопште и донета онда треба да се објави у Службеном гласнику", каже Петровић који је по функцији члан и ВСС и Државног већа тужилаца. 

Наводи да је за њега веома изненађујућ рад УСС који већ месецима има инцијативу "Алумни клуба" за оцену уставности правилника ВСС и ДВТ, а да је интересантно да одлуке о привременим мерама УСС не доноси док траје конкурс него након обављеног огромног посла који је потребан да се изађе са предлогом одлуке ВСС и ДВТ о кандидатима, па се онда објављују, прво преко медија, неке привремене мере УСС. 

"Питам као посланик да ли то значи да није прошао неко од кандидата за које је био заинтересован неко из УСС, па хајде сад да оспоравамо одлуке", упитао је Петровић.

Подсетио је да је у случају ДВТ, након измене Правилника после реаговања УСС, упућена одлука ДВТ са истим кандидатима који су били предложени и пре измене Правилника по одлуци суда. 

"Шта ћемо сад да радимо? Одговорно тврдим да је ВСС одговорно, савесно, морално и стручно урадио посао", казао је Петровић и додао да су девет предложених кандидата за судије које се први пут бирају на судијску функцију веома квалитетни, стручни и способни и годинама раде као стручни сарадници у Управном суду. 

Апеловао је на УСС да убудуће евентуалне одлуке о привременим мерама донесу пре коначног предлагања кандидата, а не да се чека да ВСС и ДВТ упуте предлог, а да после тога УСС доноси одлуке. 

Навео је и да је имао врло непријатан разговор са судијом УСС који му је рекао да је одлука тог суда објављена у новинама.

У расправи на седници одбора, посланик ДЈБ Душан Павловић рекао је да је и овог пута, као и у случају недавног избора тужилаца, Уставни суд Србије одлучио да стави привремену меру на Правилник ВСС.

Поручио је Петровићу да је као председник скупштинског одбора за правосуђе дужан да прати шта се дешава, те да је на сајту Уставног суда Србије могао да види да је мера донета, као у ранијем случају када је била идентична ситуација код избора тужилаца и када је УСС донео привремену меру што је, додаје, довело до обустављања поступка избора и поновног избора тужилаца. 

Павловић је, иначе, оценио да је поступак избора судија који се први пут бирају на судијске функције нетранспарентан, те констатовао да није добио одговор ВСС на питање како је могуће да су неки кандидати који су били боље рангирани од оних предложених, нису прошли конкурс за избор и нису предложени.

Посланик СПС-а Неђо Јовановић рекао је да већ дуже слушамо идентичне неосноване критике на рад ВСС и на избор носилаца судијских и тужилачких фуинкција.

"Одлука УСС, под условом да је донета, каква се у медијима промовише, не може нас обавезивати док не буде објављена у Службеном гласнику", навео је Јовановић и додао да не жели да учествује у раду одбора који ће бити оптерећен медијским спекулацијама. 

На критике Павловића, Јовановић је одговорио да је рад ВСС транспарентан, да кандидати за судије пролазе рестриктивну процедуру до коначног избора, те да су доступни сви подаци о кандидатима и њиховом тестирању. 

Посланик СНС Михаило Јокић је коментаришући наводе о политичким притисцима рекао да о томе не би расправљао ако ВСС не осећа тај притисак и ако може да уради посао.

"Како се раније радило, ово је више од савршеног и биће боље", рекао је Јокић и навео да је сасвим јасна намера да се изаберу најбољи кандидати за судије. 

Члан одбора Јован Палалић из СНП на тему угрожености правосуђа рекао је да се истовремено може говорити о залагању за потпуну политизацију избора носилаца правосудних функција, те поручио да је улога Скупштине да одлучи да ли прихвата или не прихвата предлог ВСС. 

На седници одбора били су и Александар Пантић и Иван Јовичић из ВСС, па је тако Пантић рекао да одговорно тврди да ВСС ради самостално, непристрасно, без пририска, одговорно, стручно и транспарентно.

Навео је да се резултати тестирања кандидата и разговори са њима објављују на сајту ВСС и то за све кандидате, а не само за оне који су предложени за избор. 

"Рад ВСС је потпуно транспарентан и можете да имате увид у резултате рада свих кандидата", поручио је Пантић.

И Јовичић је оценио да је рад ВСС транспарентан, демократски и у складу са законом.

Одбор је на крају расправе усвојио одлуку ВСС о избору председника судова и то Вишег суда у Пироту, Првог основног суда у Београду, Основног суда у Сјеници, прекршајним судовима у Лозници и Неготину и Прекршајном апелационом суду.

Девет кандидата који се први пут бирају на судијске функције ВСС је предложио за судије Управног суда у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи