Пет општина у недељу бира власт – ко се с ким удружио, а ко иде сам?

Грађани Мионице, Костолца, Пећинаца, Неготина и Прешева у недељу бирају нову локалну власт. Право да гласа има више од 117.000 бирача. Изборна тишина почиње у поноћ, а и овога пута, у дане пред изборе, највише пажње привлаче локалне коалиције – ко се с ким удружио, а ко иде сам?

Четири изборне листе – за толико може да гласа више од 11.000 Мионичана. Једна од њих и прва на листићу је "Александар Вучић – СНС". Кандидат за председника општине био је претходне три године на тој функцији, до недавне оставке.

"Смањујемо јавни дуг, смањујемо обавезе Србије, смањујемо незапосленост, која је пала са 25,9 на 11 одсто на нивоу Србије. Хоћу да се то исто дешава у Мионици, довешћемо једног значајног инвеститора у Мионицу па ћете моћи и своју децу да видите овде, да ту зарађују новац за своје породице", рекао је председник СНС-а Александар Вучић.

Као некада и упркос тешким речима, стара коалиција. Дачићеви социјалисти и Драган Марковић заједно са Шешељевим радикалима. Тројка се, за сада, удружила у Мионици.

"Најважније од свега је да ми имамо једну заједничку одлику, да ми никада нисмо били издајници у Србији", рекао је Ивица Дачић прошле недеље на предизборном скупу у Мионици.

У Мионици и још две општине, Демократска странка иде самостално.

"ДС је дала велики капацитет у изборној кампањи, очекујемо у Мионици доста добар резултат, у Неготину такође, у Костолцу и Пећинцима очекујемо солидан резултат и мислимо да ћемо показати на овим изборима да је Србија спремна за промене", рекао је Драган Шутановац, председник ДС-а.

У Костолцу 11 биралишта, пет изборних листа, једна од њих ПУПС–радикали. Први пут заједно.

"Мислимо да је ред да се ове странке патриотске оријентације које нису у орбити око напредњака уједине да не би биле самлевене", рекао је Војислав Шешељ.

"То је партија која високо цени идеал правде, ја се надам да то није селективно, а то подразумева да деле идеале и социјалне правде", каже Милан Кркобабић.

Двери у Костолцу први пут.

"Имамо добар одзив Костолчана и очекујемо историјски резултат", каже Милан Грубетић из Двери.

У Прешеву све српске странке иду заједно, а албанске свака за себе. ДС не учествује на изборима.

"После дужег времена, Срби су се ујединили у општини Прешево, све политичке странке које делују на територји општине су заједно", каже Бранко Трајковић са листе "Александар Вучић – за Србију јединствено".

"Демократска странка Албанаца је спремна да продужи тамо где је стала, јер је до маја 2016. руководила равно 12 година општином Прешево", каже Рагми Мустафа из Демократске партије Албанаца.

У Неготину четири листе. У локалном парламенту има места за 45 одборника, а бира их нешто мање од 40.000 гласача на чак 72 бирачка места.

"На ове локалне изборе одлучили смо се да изађемо самостално руковођени чињеницом да је то најбољи начин да заступамо наше политичке идеје и ставове и да наметнемо теме које су за Неготин значајне", каже Славољуб Станковић, представник листе "Неготин без корупције".

У Пећинцима више од 15.000 бирача бираће које ће од шест изборних листа у локални парламент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи