Одбор предлаже 52 заменика тужилаца

Скупштински одбор за правосуђе предложио је парламенту да изабаре 52 заменика тужилаца у више јавних тужилаштава у Србији, који се први пут бирају на те функције, а тим поводом вођена је расправа о томе има ли притисака на правосуђе.

На опаску Душана Павловића из ДЈБ да се често говори о политичким притисацима на правосуђе, посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски је рекао да је сигуран да тога нема, као ни утицаја те врсте на судове и тужилаштва, док је председника скупштинског одбора Петра Петровића из ЈС посебно иритирало што се уопштено о томе говори, а нико, приметио је, не каже јасно и гласно "на мене је притисак вршио Петар Петровић".

Комленски је рекао и да му се не допада што слушамо "такве мантре" о постојању политичког притиска на судове и тужилаштва, а које, каже, немају везе с реалношћу, али су део пропаганде пред изборе преко интернета, на коју, поручује, правосуђе не треба да реагује.

"Крајње је непримерено да из овог дома одлазе такве поруке грађанима. Није посао суда ни тужилаштва да убеђује било кога, него да ради посао часно, поштено и максимално добро. Није посао ни тужилаштва ни судова да се рекламирају преко интернета и медија него да стабилним, постојаним, упорним радом покажу да га раде на најбољи начин", поручио је Комленски.

Председник одбора Петар Петровић приметио је да сами најбоље знамо какве су одлуке које доносе судови, а како онда "неки политички фактори коментаришу неправноснажне одлуке", што сматра непримереним.

Петровић је навео и да је Државно веће тужилаца, чији је члан, на основу постигнутих резултата сачинило предлог кандидата и то на основу њихових стручних, људских и моралних квалитета.

"Предлажем да подржимо предлог и упутимо скупштини да изабере заменике тужилаца у Србији", закључио је Петровић, након чега је Одбор прихватио предлог и парламенту предложио избор заменика тужилаца у више јавних тужилаштава у Србији.

Петровић је рекао да ће избор заменика тужилаца бити на дневном реду следеће седнице парламента.

Иначе, кандидати за заменике тужилаца предложени су на основу новог правилника.

О Предлогу ДВТ за избор заменика тужилаца на седници је говорила и Сандра Кулезић из ДВТ, која је рекла да се на конкурс пријавило 309 кандидата, од којих су 42 корисници почетне обуке на Правосудној академији, а остали судијски и тужилачки помоћници, као и дипломирани правници.

Навела је и да је ДВТ обавило разговор са 251 кандидатом, те да је био јако велики број кандидата са високом оценом.

"Сви су добили оцену пет, осим два кандидата, у Лебану и Пироту. Ту су изабрана два кандидата са оценом четири", рекла је Кулезић.

С обзиром на велики број кандидата са максималном оценом, рекла је да се ДВТ опредељивало на основу биографије, дужине стажа у струци, врсте посла који су обављали, као и начина обуке за тужилачку функцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи