Вучић: Поносни смо на пријатељство са Кубом

Председник Србије Александар Вучић је у Хавани, где се састао са председником народне скупштине Естебаном Ласом Ернандезом, захвалио Куби због њене позиције поводом Косова и Метохије и рекао да верује да ће та посета унапредити и економску сарадњу две земље. Са Кубом желимо најближе могуће односе, истакао је Вучић.

Александар Вучић је истакао да је ова посета Куби његова прва посета Латинској Америци од ступања на дужност, што представља потврду посвећености даљем јачању традиције пријатељских односа двеју земаља и спремности за одржавање позитивне динамике билатералног политичког дијалога. 

"Као председника Републике, па и као премијера, прва посета латиноамеричким земљама и драго ми је што сам такву врсту посла кренуо од нама изразито пријатељске земље каква је Куба", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је пресрећан што на Куби није сам, већ са министрима здравља, економије и пољопривреде, Златибором Лончаром, Гораном Кнежевићем и Браниславом Недимовићем, а ту је, како каже, и градоначелник Београда Синиша Мали.

То говори о широком дијапазону разговора које водимо у Хавани о томе шта желимо у будућности са Кубом, а желимо најближе могуће односе, истакао је председник Србије.

"Куба је увек приказивала изразито пријатељски став према нашој земљи и, када је то било најтеже, Србија је увек гласала за подршку Куби да не буду под блокадом, а тако ћемо наставити да се понашамо. И једне и друге карактерише борба за очување независности, суверености, територијалне целовитости", рекао је Вучић.

Оно на чему морамо да радимо је даље развијање економских односа, рекао је председник Србије.

"Овде сте видели једно величанствено гостопримство где су нас људи водили по њиховим најуспешнијим фабрикама, сваки човек у Србији је чуо за 'коибу' – до представљања и говора на универзитету, до сусрета са председником народне скупштине који је искрени пријатељ Србије и један од сабораца Раула и Фидела Кастра", истакао је Вучић.

Вучић каже да ће сутра имати сусрет са председником Кубе Раулом Кастром и верује да ће то додатно унапредити односе и додатно ојачати позицију Србије укупно у карипским земљама, где у будућности можемо, у највећем делу тих земаља, да имамо пријатеље, да очекујемо подршку поводом очувања Косова унутар Србије, али и у другим питањима. 

Током сусрета са председником Народне скупштине Кубе, Вучић је изразио захвалност кубанској страни због њене позиције поводом Косова и Метохије, као и на принципијелном залагању за поштовање територијалног интегритета и суверенитета држава чланица Уједињених нација, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима  председника Србије. 

Вучић је истакао заинтересованост Србије за повећање обима трговинске размене, полазећи од бројних потенцијала за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, биотехнологије и генетског инжењеринга, туризма, грађевинарства и енергетике, имајући у виду привредне реформе које је започела Куба, а које отварају простор страним инвестицијама и трговинској сарадњи.

Председник Вучић је рекао да ће Србија у Уједињеним нацијама, као и свим осталим међународним организацијама, и даље пружати подршку Куби.

"Поносни смо на наше пријатељство и верујем да ће ова посета унапредити и нашу економску сарадњу", рекао је Вучић.

Вучић је најавио и финансијски допринос као помоћ отклањању штете коју је проузроковао ураган "Ирма". 

Председник Народне скупштине Естебан Лас Ернандез поздравио је динамичну интерпарламентарну сарадњу, која је допринела унапређењу свеукупних односа Републике Србије и Републике Кубе.

"Куба је искрени пријатељ Србије и наши дипломатски односи трају већ 75 година", истакао је Ернандез.

Предавање на Универзитету Хавана 

Председник Србије је посетио и Универзитет Хавана где је одржао предавање на тему "Србија у Европи - чувар независности и суверенитета" и том приликом изнео своје виђење како ојачати сарадњу и пријатељске везе са Кубом.

Предавању је присуствовао први потпредседник државног Савета министара Кубе Мигел Диас Канел, а српски председник је указао на то да два народа деле став о "значају независности, суверенитета и слободе".

Вучић је говорио и о дивљењу Срба према кубанском лидеру Фиделу Кастру и о туги коју је проузроковала вест о његовој смрти, јер је Фидел, према његовим речима, "симболизовао људе који воле слободу, суверене и независне државе које штите свој територијални интегритет".

Кубанска новинска агенција АЦН извештава о званичној посети српског председника Куби, који је, како преноси, током предавања на Универзитету изразио спремност за јачање економских и трговинских односа са Кубом, поред већ постојећих добрих политичких односа између две земље.  

Вучић посетио изложбу о Фиделу Кастру

Председник Вучић обишао је изложбу фотографија о лидеру кубанске револуције Фиделу Кастру, где је у књигу утисака написао: "Један бољи свет је могућ! Хвала, Фиделе!"

"Фидел Кастро је нестао физички, али је увек веома присутан и у Србији је јако популаран и опште познат", приметио је српски председник, након обиласка изложбе на којој је приказан кубански врховни командант од студентских дана до догађаја који су се одиграли непосредно пред његову смрт, преноси латиноамеричка новинска агенција Пренса Латина.

Председник Србије је изразио задовољство због посете изложби "Фидел и спољна политика Кубанске револуције" која се приказује у Међународном прес центру у Хавани.

"Он је увек у нашим срцима и веома сам срећан што сам имао прилику да посетим ово место", рекао је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи