Народна странка: Рекордно спор процес преговора са ЕУ

Процес преговора са Европском унијом је рекордно спор, упркос уступцима датим у преговорима о Косову и Метохији, саопштава Народна странка.

Европске интеграције теку споро због корупције и катастрофалног стања у правосуђу, што је потврђено и у јучерашњим изјавама највиших званичника ЕУ, истиче се у саопштењу Народне странке.

Додаје се да је најбољи доказ спорости европских интеграција синоћње отварање само два поглавља од планираних пет.

То су потврдиле и критике из Европске уније, одакле је јасно поручено да се отварање поглавља не може постићи без опипљивог фокусирања на владавину права и да Србија мора да оствари напредак у независности судства, слободи изражавања, медијима, борби против корупције и организованог криминала, укључујући и спречавање прања новца.

Народна странка позива на одговорност Владу Србије и министарку правде Нелу Кубуровић и цео њен тим, јер је изгубљена 2017. година и није учињен ниједан корак напред у поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права.

Србија је за четири године преговора отворила само 12 поглавља, док је Црна Гора за пет и по година отворила 30 поглавља, истиче се у саопштењу.

Овим темпом, оцењује Народна странка, Србија не може да испуни обавезе за потенцијално будуће чланство пре 2040. године, иако је председник Србије Александар Вучић рекао да ћемо бити спремни до 2018. године.

Народна странка се залаже за именовање специјалног тужиоца за високу корупцију, доношење закона о пореклу имовине, као и за ефикасно и потпуно независно правосуђе од утицаја политичких партија, тајкуна, и извршне власти, наводи се у саопштењу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи