Читај ми!

РТС на Мердару после одлуке Приштине – прошао први камион са финалним производима

После одлуке Приштине да повуче меру о забрани уласка робе из централне Србије, репортер РТС-а са лица места јавља да је преко Мердара прошао први камион са готовим производима. Од јутрос пролазе камиони са већ натовареним сировинама или полупроизводима.

Премијер у Приштини Аљбин Курти потврдио је јуче на конференцији за новинаре да ће бити укинута забрана пласмана робе и рекао да ће за сада роба моћи да се креће једино преко Мердара, где ће бити подвргнута контроли царинске службе.

Контрола камиона и пролаз једино преко Мердара одвијаће се све док не буду стигли скенери, планирани за све пунктове, објашњено је јуче у Приштини.

У Приштини су забранили робу из централне Србије након што су припадници МУП-а Србије прошле године ухапсили тројицу полицајаца албанске националности.

Приштина је одговорила одлуком да забрани српску робу, због сумње да се у камионима са робом из централне Србије превози оружје.

Мера безбедности је касније донекле ублажена тако што је дозвољен пласман сировина и полупроизвода из централне Србије, потребних за финалну производњу на КиМ.

Новом одлуком, која је најављена јуче, безбедносна забрана увоза готових производа биће замењена "детаљном контролом” камиона који улазе из централне Србије.

Одлука Приштине долази услед притиска западних земаља, пре свих Немачке, јер је представницима Куртијеве владе речено да неће бити на самиту Берлинског процеса 14. октобра ако не укину забрану робе из централне Србије.

Одлуку Приштине, иако се још не спроводи, поздравили су представници међунаодне заједнице, који су навели да је битан корак ка деблокади Цефте.

Дуже од годину дана траје блокада српске робе, а у првих шест месеци штета српске привреде била је око 150 милиона евра.

Штету нису осетиле фабрике од којих овдашњи купци узимају сировине и полупроизводе. Та врста трговине чини 50 одсто укупне трговине српских и албанских предузећа.

У Приштини су забранили све готове производе из централне Србије, било да их производе домаће или стране фабрике. Стране компаније у централној Србији у извозу учествују са 40 одсто пласмана готових производа.

Занимљиво је да фирмама са Косова и Метохије није било забрањено да пласирају производе на тржиште централне Србије. Годишње тај пласман износи око 50 милиона евра. Међу производима су челик, гвожђе, свеже воће, пластика, кожа, пиће, етанол и целулоза од дрвета.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи