"Са 12 отворених поглавља Србија тек на трећини пута ка ЕУ"

Институт за европске послове (ИЕП) поздравља отварање два нова поглавља у преговорима Србије о чланству у Европској унији, али указује да је земља тек на трећини европског пута.

Србија је, кажу у Институту, за четири године, колико траје преговарачки процес са ЕУ, успела да отвори само 12 поглавља, што је трећина од укупно 35, а разлог је, сматрају у Институту, споре реформе и фокус на преговорима са Приштином.

"Уколико се отварање поглавља настави овом динамиком, отварање свих поглавља може се очекивати до краја 2025. године, док њихово затварање остаје неизвесно", оцењује ИЕП.

Како се наводи у саопштењу, земље које су постале чланице ЕУ у оквиру великог проширења 2004. године - Словенија, Чешка, Словачка, Пољска, као и Румунија и Бугарска, које су добиле статус чланица 2007, али и Хрватска, већ у прве две до три године преговарачког процеса отвориле сва поглавља.

Са изузетком Хрватске, код које је тај процес трајао шест година, све остале државе чланице су успеле да за четири године отворе и затворе сва преговарачка поглавља, и тиме да заврше преговарачки процес и испуне услове за пријем у чланство.

Поређења ради, иако су резултати скрининг процеса били повољнији за Србију него за Црну Гору, она је успела да у прве четири године преговарачког процеса отвори 22 поглавља - 10 више него Србија.

"Са жељом да се убрза напредак преговарачког процеса, позивамо надлежне институције да предузму мере за јачање техничких и стручних капацитета за подршку спровођења реформи у оквиру преговарачког процеса како би 2025. била реалност за чланство у ЕУ", истиче ИЕП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи