Селаковић: Отворени разговори са БиХ, питање разграничења главно

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже за РТС да разговори са тројицом чланова Председништва БиХ нису нимало лаки, јер су то људи са различитим ставовима, али да се Србија у претходном периоду трудила да се понаша као стабилизујући фактор и да је уверен да ће тако бити и овога пута.

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је председник Александар Вучић човек од иницијативе и да се у том светлу одвија и посета чланова Председништва БиХ.

"Председник Вучић је човек чију ће политику једног дана ценити када реч о њеном међународном аспекту као човека од иницијативе и у оквирима нашег региону. У том светлу дешава се и ова посета чланова Председништва БиХ у разговорима за које не можемо да кажемо да су нимало лаки, јер су то разговори који се воде са три члана Председништва БиХ, са тројицом људи који деле различите ставове, не исте ставове, које ти ставови разликују", нагласио је Селаковић.

Указао је да ће поред инфраструктуре и економије бити речи и о разграничењу, односно утврђивању граничне линије Србије и БиХ.

На питање да ли неформални сусрети, као што је синоћња радна вечера Вучића са члановима Председништва БиХ, доприносе да се напета атмосфера смири, Селаковић каже да не зна када та атмосфера није била тензична када је у питању БиХ.

"Генерално у последње 22 године, након завршетка рата у БиХ, с времена на време ту се увек нађу неке тензије и размирице на дневном реду", рекао је Селаковић.

Ипак, додао је Селаковић, о неформалним сусретима у јавности не треба говорити.

"Председник је човек који озбиљно приступа сваком проблему, наш председник је човек који са сваким отворено и нормално разговара, ми ћемо имати разговоре и по питању државне границе то је једно од за нас најважнијих билатералних питања", нагласио је Селаковић.

Истакао је да није превелики оптимиста по питању решавања проблема државне границе.

"Ја нисам превелики оптимиста по том питању иако сам сигуран да је наша страна, српска страна, припремила предлоге који су у септембру месецу били и ставови бошњачког члана Председништва БиХ приликом председникове посете Сарајеву. Председник је и тада показао жељу и вољу да се дође до компромисног решења. Да ли се са друге стране нешто у међувремену променило то ћемо данас да видимо", рекао је Селаковић.

Указао је на то да се Вучић синоћ, након радне вечере са члановима Председништва БиХ, чуо и са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

"То је важно, јер у разговорима за врхом БиХ ми свакако не занемарујемо ни интерес Републике Српске, зато је тај контакт битан", додао је Селаковић.

На питање да ли овај сусрет може да се преокрене смер кретања у региону или је само један предах између све рунде заоштравања односа, Селаковић каже да се Србија трудила да се понаша као стабилизујући фактор.

"Могли сте да видите у претходном периоду да се Србија трудила да се заиста понаша као стабилизујући фактор, да ничим не провоцира, да не води политику која ће отварати проблеме, која ће стварати нове проблеме и Србија је то под председником Вучићем у последњих неколико година у доброј мери показала", навео је Селаковић.

Напоменуо је да ће и овога пута бити тако, јер је на првом месту будућност нашег народа, али и сва три народа у БиХ.

"Тако ће то бити уверен сам и овог пута. Ми идемо у сусрет решавању проблема, трудимо се да их решимо, гледамо ка будућности и то је оно нас везује и често спремни и да прогутамо кнедлу, да отћутимо на провокацију и да наставимо даље зато што нам је у интересу будућност и нашег народа, али и сва три народа у БиХ", истакао је Селаковић.

Навео је да председника Вучића после посете чланова Предедништва БиХ, очекује састанак са председницима влада Бугарске, Грчке и Румуније.

Након тога председник путује у Париз на конференцију на позив француског председника Емануела Макрона, после Париза на Кубу, а након тога у посету председнику Русије Владимиру Путину.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи