Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Oтворен претрес о рударењу литијума након што је у другом покушају обезбеђен кворум

Пред посланицима Скупштине Србије је једна тачка дневног реда – Предлог закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, који је поднело 86 народних посланика. Посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић рекла је, образлажући предлог закона, да без литијума неће ништа стати и да неће бити апокалипсе и немаштине, као и да, уколико буде ископавања литијума, нећемо бити окићени златом. Седница је почела нешто после 11 часова. У другом покушају обезбеђен је кворум. У току пауза од 60 минута.

Скупштина Србије започиње прву седницу редовног јесењег заседања, на којој би требало да се разматрају измене Закона о рударству и геолошким истраживањима, којима се тражи забрана истраживања и експлоатације бора и литијума. Председница парламента Ана Брнабић рекла је јуче за РТС да је све спремно за седницу и да је то важна тема за грађане који су уплашени, наводећи да је Предлог закона непоткован и да га је требало вратити на дораду.

Ово је други покушај да се одржи седница о ископавању литијума. Пре више од недељу дана било је најављено да ће се о овој тачки расправљати по завршетку расправе о ребалансу буџета.

Међутим, иако је било најављено да ће седница о литијуму почети прошлог понедељка, она није одржана, будући да није било времена јер је ванредно заседање на коме је главна тачка био ребаланс буџета, морало да буде завршено у току дана.

Брнабићева је нову седницу сазвала у првим минутима после поноћи, након што су се стекли законски услови.

Опозициони посланици, као и самостални, њих 86, иницијативу за одржавање седнице поднели су 10. септембра.

Предлог за измену Закона о рударству потписали су посланици из Еколошког устанка, Народног покрета Србије, Ми – снага народа,проф. др Брнимир Несторовић, колиције НАДА, Ми – Глас из народа, Србија центра, Демократске странке, Зелено-левог фронта, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана, као и самостални посланици.

Истог дана када је стигао предлог, председница парламента Ана Брнабић најавила да ће предлог ставити на дневни ред, у складу са законским роковима.

"Лично, једва чекам ову седницу, да видимо заиста ко је за шта одговоран у овој земљи што се тиче овог пројекта у последње 23 године", рекла је тада Брнабићева на конференцији за новинаре.

Предлагачи закона су тражили да се измене и допуне закона донесу по хитном поступку, а за представника предлагача одређена је посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић.

У Предлогу измена и допуна Закона о рударству и геолошким истраживањима, између осталог, у члану 4а, тражи се забрана примењених геолошких истраживања, експлоатације и прераде бора и литијума.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак да неће присуствовати седници Скупштине Србије о литијуму, јер је опозиција инсистирала да он не присуствује.

Премијер Србије Милош Вучевић наговестио је раније да је спреман да дође на седницу ако председница Скупштине одреди да Влада учествује у расправи.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи