Вулин: Одлуку о укидању потернице може донети само Србија

Министар одбране Александар Вулин каже за РТС да треба питати све чланице Савета безбедности Уједињених нација да ли су упознате са одлуком УНМИК-а о укидању Интерполове потернице Рамушу Харадинају.

"У Савету безбедности Уједињених нација треба питати све чланице да ли је УНМИК то урадио у своје име - администрације на КиМ или на основу мандата који има од стране свих чланица Савета безбедности", рекао је Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Наводи да је Рамуш Харадинај за Србију ратни злочинац и да то никада неће престати да буде.

"За нас је Рамуш Харадинај злочинац и никада неће престати да буде злочинац. До правде ће се једном доћи и ми ћемо учинити све да тако и буде", истиче министар.

Наводи да је УНМИК нарушио свој углед код Срба на Косову и Метохији.

"Са овим потезом УНМИК-а нарушен је положај Срба на КиМ јер они једног ратног злочинца тако амнестирају и покушавају да заштите од правде", рекао је Вулин.

Указује је да УНМИК прекршио правило о статусној неутралности и додаје да је једини начин да се укине потерница тај да је укине суд који је потерницу расписао.

"Није УНМИК донео потерницу већ надлежни суд Републике Србије. УНМИК то не може и не сме да ради. Овим је нарушен статус, правило о статусној неутралности оно што је кључ његовог мандата. Треба питати све чланице Савета безбедности да ли су консултоване и да ли је то њихов став", навео је министар.

Говорећи о војсци најављује да ће се наставити са њеном модернизацијом.

"То говори да ће војска наставити да се опрема, предвиђена су значајна средства за набавку нових средстава, али и ремонт постојећих", рекао је Вулин.

Наводи да је највише средстава планирано за ваздухопловство, јер је оно најскупље и највише је страдало у НАТО агресији.

"Желимо да наше небо буде сигурно и да, као све модерне светске армије, можемо да контролишемо ваздушни простор", рекао је министар.

Наводи да ће поред повећања од 10 одсто које их очекује од 1. јануара, војници добити по 10.000 динара и нове униформе.  

Осврћући се на захтев Министарства одбране Србије Влади да се 4. децембар обележава као Дан ратника - празник посвећен палим и преживелим учесницима ратова наводи да свака земља има дан када се сећа својих палих бораца па је такав дан потребан и Србији.

"Свака земља има дан када се сећа оних који су се борили. Мислимо да је то потребно Србији. Један дан за сећање за оних који су се борили", навео је Вулин.

Наводи да ће Закон о ратним ветеранима бити донет и да ће сва права бораца бити предвиђена и да ниједно неће бити укинуто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи