Вулин: УНМИК прекршио правило о статусној неутралности

Министар одбране Александар Вулин наводи да је одлуком о укидању Интерполове потернице Рамушу Харадинају УНМИК прекршио правило о статусној неутралности.

Александар Вулин истиче да је чињеница да Харадинај није скинут са Интерполове потернице поготову не за Србију.

"Рамуш Харадинај је за нас ратни злочинац и учинићемо све да једног дана одговара пред правдом. Да га једног дана за бројне српске жртве које су страдале од њега и његових јединица већ једном стигне правда и да неко за њих одговара", рекао је Вулин.

Наводи да би Србија због скидања Рамуша Харадинаја са Интерполове потернице требало да потражи објашњење на седници Савета безбедности УН.

"Оно што сматрам да би било врло упутно урадити јесте да би требало захтевати на Савету безбедности да нам се објасни како УНМИК може да донесе такву одлуку и да сада добро погледамо да ли је УНМИК овом одлуком прекршио правила о статусној неутралности. Да ли је могуће да се УНМИК овако понаша. У чије име и на основу чијих овлашћења је он себи дао за право да ратног злочинца скине са Интерполове потернице", рекао је министар.

Наводи да је тај акт угрозио поверење Срба на Косову и Метохији у УНМИК.

"Знате колико ми поштујемо УНМИК и Уједињене нације, али ово је акт који је значајно угрозио поверење Срба на Косову и Метохији у УНМИК. Ово ће неко морати да објасни и надам се да ћемо од Савета безбедности добити одговарајућа објашњења, да нам се каже по чијем налогу је ово урађено и да ли је ово став Савета безбедности", рекао је Вулин.

Истиче да УНМИК није никакав самостални орган.

"УНМИК није никакав самостални орган. Он је само орган Савета безбедности који мора да спроводи његову политику и веома ме занима да ли су све чланице Савета безбедности биле консултоване око овога", навео је министар.

Наводи да УНМИК Србији дугује објашњење.

"Мислим да нам УНМИК дугује објашњење а Харадинај нека се не нада да ћемо икада престати да га гонимо и да ћемо икад престати да тражимо правду", закључио је Вулин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи