Кубуровић: Скандалозно што Унмик преузима улогу државе

Министарка правде Нела Кубуровић оценила је да је скандалозно то што Унмик преузима улогу државе и улаже приговор Интерполу против потерница за Рамуша Харадинаја и још 17 особа. Истакла је да одлуке српских правосудних органа не може нико да укида, па ни Генерални секретаријат Интерпола.

Реагујући на одлуку Комисије за контролу међународних потерница у Лиону која је усвојила приговор Унмика и одлучила да Интерпол више неће третирати поменуте потернице, Кубуровићева је у изјави за Танјуг подсетила да су оне на снази још од 2004. године.

"Поставља се питање да ли уопште Унмик може да се позива на Резолуцију коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола 2010. године, имајући у виду да су потернице за Харадинајем и осталима расписане још 2004. године", рекла је Кубуровићева и додала да је спорно што се након 13 година преиспитују потернице које су све време биле на снази (и код Интерпола).

Министарка правде је истакла да одлуке српских правосудних органа не може нико да укида па ни Генерални секретаријат Интерпола, будући да је потерница расписана 2004. године по наредби Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Нагласила је да је Србија у јуну ове године одговорила на приговор који је УНМИК уложио поводом потерница за бившим комадантом ОВК Рамушем Харадинајем и осталим осумњиченим лицима за злочине почињене на КиМ.

"У одговору на приговор Унмика ми смо детаљно одбразложили који се поступци воде пред Тужилаштвом за ратне злочине у којој су фази, на основу којих правних прописа су расписане потернице и на основу којих се законских одредаба поступци воде", додала је министарка правде.

Када је реч о Харадинају, против њега је и даље у току поступак пред Тужилаштвом за ратне злочине, нагласила је Кубуровићева.

Према њеним речима, Србија мора да испуњава своје обавезе из Акционог плана за поглавље 23 у процесу европских интеграција које се односе и на спровођење Национлне стратегије за процесуирање рартних злочина.

"Србија свакако остаје посвећена откривању ратних злочина, њиховом процесуирању, без обрзира да ли су у питању лица спрске националности или неке друге", нагласила је Кубуровићева.

Раније данас Министарство унутрашњих послова најавило је да ће се жалити на одлуку Интерпола да више не третира потернице за Харадинајем и још 17 особа.

Интерпол не може да укине потреницу против Харадинаја, јер је она расписана по налогу српског суда, односно Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду и она је и даље на снази, али може само да "замагли" потерницу, тако да она не буде видљива његовим чланицама, речено је раније из Министарства правде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи