Седница косовске владе и Владе Албаније

Под мотом "Једна земља, један народ, један сан", у Корчи је одржана заједничка седница косовске и Владе Албаније. Повод за четврту по реду заједничку седницу је 105. годишњица независности Албаније.

Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је да заједничко заседање "истиче евроатлантски сан, који је најбоље постићи заједно", преносе медији на албанском.

На седници је говорио и о трансформацији косовских снага безбедности и чланству косовске војске у НАТО-у.

"Желео бих да апелујем да Албанија може да помогне Косову у признању других земаља, чиме се наша држава може ојачати. Јачање Косова је убрзано сарадњом са Албанијом", рекао је Харадинај на заједничкој седници.

Косовски премијер је рекао да су власти у Приштини дали значај закону и поретку.

"Подржали смо Судски, Тужилачки савет и анализе већ говоре о владавини права. Остаје нам да даље радимо против криминала и корупције. Дијалог ( са Београдом ) сада је у последњој фази, а исход би требало да доведе до признавања Косова од стране Србије. Дијалог олакшавају Сједињене Државе", рекао је Харадинај.

Додао је да ће са данашње седнице бити послати одговарајући сигнали о добросуседским односима.

Албански премијер Еди Рама рекао је да са пуно наде очекује резултате заједничких седница и да још пуно треба да се ради.

Рама је на почетку састанка навео заједничке планове управљања, додајући да је данашњи састанак наставак традиције започете у Призрену.

"Данас можемо пуних уста да кажемо да још треба пуно урадити, али дефинитивно, али оно што је учињено у овим заједничким напорима није мало. Ово је четврти састанак двеју влада, где усклађујемо наше интересе, у функцији европске будућности и просперитета свих Албанаца у свету", рекао је Рама.

О ефектима претходне три заједничке седнице двеју влада, Рама је рекао да сарадња није само позитивна већ и продуктивна.

"Косовска и албанска министарства имају заједничке радне групе и систематски одржавају састанке. Као што је предвиђено, спроведени су неки споразуми о укидању царинских баријера, уједињавању и сертификацији робе. Електронска размена омогућује олакшавање транзитног поступка, што је смањило време за обављање процедуре. Ради се на отварању других царинских пунктова, зелена линија олакшава транспорт. Стално треба радити да се смањи време које људи проведу на граници... ", рекао је Рама.

Албански премијер је најавио да ће врло брзо бити отворена испостава косовске владе у луци Драч, додајући да ће бити уједначене и царине Косова и Албаније 

У Корчи је након једносатног заједничког састанка потписано 12 споразума.

Ресорни министри потписали су споразум о сарадњи између министарстава спољних послова у европским интеграцијама, меморандуме о сарадњи између министарстава животне средине и развоју животне средине, меморандум о сарадњи у области културе, споразум и меморандум за сарадњу у дијаспори и технички протокол између два министарства пољопривреде за билатерално признавање ветеринарских сертификата за животињске производе.

На дневном реду су били и меморандум о разумевању у области енергетике између два министарства и споразум о признању социјалних доприноса.

Следећа седница двеју влада биће одржана у Пећи. 

На дан прославе дана независности Албаније - 28. новембра, делегације две владе подићи ће сутра у Валони заставу Албаније.

Потом ће делегације двеју влада отпутовати из Валоне у Тирану, где ће присуствовати пријему који организује председник Албаније.

Косовска влада објавила је да је 28. новембар, нерадан дан и национални празник и дан Албанаца.

Седница у Корчи је четврта заједничка седница косовске и Владе Албаније.

Стручњаци из области економије и политике, кажу да досадашњи споразуми са заједничких састанака влада нису довољно примењени, додајући да су шефови двеју влада давали много обећања, а мало тога остварили.

"Очигледно је дасу ови састанци више били патриотски спектакл и тенденција да се покаже прекрасна црвено-црна слика, него што су имали конкретан ефекат на побољшању живота грађана", рекао је приштинским медијима аналитичар Артан Мухаџери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи