Мета: Чињеница да сам у Медвеђи – доказ да је Србија отворена земља

Председник Албаније Илир Мета, који је боравио у дводневној приватној посети југу централне Србије, каже да чињеница да је посетио Медвеђу и да је раније био у Прешеву и Бујановцу говори да је Србија отворена земља.

"Чињеница да сам овде показује да је Србија отворена земља. И чињеница да је господин (Зоран) Станковић као представник Владе Србије своју недељу посветио мени, као и много представника Општине и званичника из Медвеђе који су ми организовали добродошлицу, чини да се осећам веома добро", рекао је Мета у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Албански председник каже да није ни очекивао да га у Медвеђи дочека председник Србије Александар Вучић, јер је посету лично иницирао.

"Зна се да је и он (Вучић) доста ангажован на побољшању односа Албанаца и Срба у читавом региону", рекао је Мета.

За председника Србије каже да је афирмисан као политичар који гледа ка будућности.

"Имао сам задовољство да га сретнем у Тирани када је био премијер, а ја сам тада био председник скупштине. Имали смо веома добар састанак. Разменили смо и много позитивних порука када смо и он и ја били изабрани за председнике. Верујем у будућност односа наше две земље, али и наших народа. Што више размена будемо имали, толико је сигурнија будућност наше две земље", рекао је Мета.

Упитан како се, према његовом мишљењу, решавају проблеми Албанаца на југу Србије, када је, на пример, реч о уџбеницима, Мета каже да мисли да ће решавање проблема свакако бити процес који ће ићи паралелно са преговорима о приступању Србије Европској унији, као што тај процес и у Албанији, кад је реч о мањинама, иде паралелно са процесом приступања.

"То је процес који захтева стрпљење, континуитет у решавању и велику вољу да гледамо напред. Мислим да је важно да Албанци у Прешевској долини сарађују са Србима и имају разумевања једни за друге и за сва питања која траже одговоре и решења. Истовремено и да ојачају сарадњу са институцијама Републике Србије. Такође, и са међународним фактором у Србији који прати напредак земље, а који може да пружи важне савете за постизање ових стандарда", навео је Мета.

На питање о нужности сарадње са институцијама Србије и о идеји размена територија југа централне Србије и севера Косова, Мета каже да једина промена граница треба да се деси у нашим главама.

"Моје уверење је да је свака нација на Балкану негде већина, а негде мањина. Промена граница никада није решење. Али важно је да се мањине поштују где год да живе", истакао је Мета.

"Верујем да ће Србија и Албанија имати више конкретне сарадње"

Коментаришући унутрашњи дијалог о Косову, који је иницирао председник Србије, Мета каже да жели да верује и да верује да је руководство Србије свесно изазова које има Србија, али и регион, као и да ће донети одлуке које ће користити и Србији и целом региону.

На питање какве би те одлуке требало да буду, председник Албаније каже да оне не треба да буду под утицајем прошлости и да не утичу на нашу будућност.

"Верујем да су то одлуке које ће помоћи и Србима и Албанцима да ојачају поверење, али и сарадњу и суживот на целом Балкану. Албанци и Срби могу у врло кратком времену да промене имиџ и перцепцију нашег региона. А то је најкорисније за наше привреде. Наш регион има огромне потенцијале који нису искоришћени у смислу привредног развоја. У остваривању овог потенцијала сметало је то што нису превазиђена нека факта из прошлости. Ја сам велики оптимиста, зато сам и данас овде и уверен сам да ово није последња посета", нагласио је Мета.

Верује, додао је албански председник, да ће у будућности Србија и Албанија имати више конкретне сарадње јер нам је она потребна, а не реторика о сарадњи.

"Мајка Тереза је рекла једну велику ствар коју никада нећу заборавити – можда не може свако од нас да уради по једну велику ствар, али свако може да уради једну малу ствар са великом љубављу. У ову посету сам дошао са великом љубављу и примљен сам лепше него што бих то био у свом родном крају. Овде су ми служили неколико врста ракија, много више него тамо одакле сам, а мој крај је познат по производњи ракије. Ово је показатељ пријатељства и великодушности, али и сарадње", напоменуо је Мета.

На директно питање да ли мисли да ће Београд признати косовску независност, Мета наводи да је "Косово реалност коју је признало око 115 држава, од којих су многе чланице ЕУ".

"Али већ сам дијалог између Србије и Косова је велики позитиван корак који поштује и ту реалност и који захтева да се превазиђу многе практичне препреке које постоје за грађане. Верујем да је и за Косово, и за Србију, и за Албанију, и за цео регион будућност заједничка. И верујем да ће Србија донети потребне одлуке у потребном времену. У свом интересу, али и у интересу целог региона, јер ти интереси више не могу да се деле", навео је Мета.

Мета, који је у Београду последњи пут био када је обављао функцију министра спољних послова Албаније, каже да му се српска престоница много свиђа, да је често долазио и да ће долазити у будућности.

"Тамо постоји једна одлична Катедра албанологије, не као у другим главним градовима. Постоје многи крајеви где се могу чути традиционалне албанске песме које са много жара певају и Срби и Српкиње. Могу рећи да ми недостаје Београд и да тамо имам много пријатеља, не само у свету политике, него и интелектуалаца, цивилног друштва и много добрих људи који су жељни промена и побољшања односа Срба и Албанаца", закључио је Мета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи