Гојковићева у званичној посети Кини

Парламентарна делегација, предвођена председницом Скупштине Србије, у званичној је посети Кини на позив Свекинеског народног конгреса. Посету су почели обиласком информационо- комуникационе компаније ЗТИ, која ће учествовати у изградњи пруге Београд-Будимпешта. Гојковићева се састала и са потпредседницом Свекинеског народног конгреса.

Маја Гојковић је позвала руководство компаније ЗТИ да размотре могућности још већег присуства у Србији и интензивирање активности на плану информационих технологија и поздравила план учешћа у пројекту изградње брзе пруге Београд–Будимпешта.

После деценије ширења мреже у Србији, компанија ЗТЕ, једна од водећих иноватора у свету, је заинтересована за изградњу информационо-комуникационе сигнализације на прузи Београд – Будимпешта.  

"Разговараће се о свим модалитетима где и на који начин ЗТЕ, која је државна компанија, која постоји од 1985. године и 10 година ради на нашем тржишту, може да учествује у том историјском пројекту", рекла је Гојковићева за РТС.

Захвалила је и на томе што је ЗТЕ корпорација била једна од првих која је Србији упутила помоћ током поплава 2014. године.

Гојковићева је на састанку са руководством корпорације разговарала о њиховим плановима развоја, као и плановима пословања у Србији.

Истакла је да је од изузетног значаја за Србију да компанија настави са амбициозним планом пословања у нашој земљи.

Навела је да је импресионирана резултатима компаније и визијом развоја у будућности и изразила задовољство да је Србија једна од 160 земаља у којој корпорација послује.

Према њеним речима, потписивањем више споразума, попут меморандума о разумевању и сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, као и Министарством одбране, направљена је добра основа за даљи развој и продубљивање сарадње и у другим областима.

Годишњи приход ЗТЕ је већи од милијарду и по евра. Највише улаже у развој 5Г технологије и технологије паметних градова за које је заинтересовано 30-так општина у Србији.

Потпредседник компаније Ален Лин је рекао да компанија послује у 160 земаља и да се у великој мери ослања на домаће инжењере, што је случај и са Србијом.

"Уводимо 5Г технологију следеће године у Кини, а у свету и Србији од 2020. У наредне две године у Србији ћемо градити пругу Београд-Будимпешта и развијати паметне градове", рекао је Лин.

Нагласио је да ће размотрити додатне могућности пословања у Србији у изградњи и модернизацији.

Лин је рекао и да има велика очекивања да ЗТЕ корпорација може да пружи значајан допринос у дигитализацији и развоју информационог друштва.

Подршку развоју програма српске и кинеске владе од сутра ће пружати и заједничка парламентарна комисија.

"Изузетно сам поносна на то зато што Народна Република Кина овако високо повезивање сарадње два законодавна тела у европским земљама, још нема ни са једном државом, а укупно само са Руском Федерацијом", каже Гојковић.

Гојковић са потпредседницом Свекинеског народног конгреса

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић састала се са потпредседницом Свекинеског народног конгреса Кине Шен Јуејуе.

Гојковићева је нагласила да билатералне односе Србије и Кине одликује пријатељство, узајамно поверење и међусобна подршка по свим важним питањима, као и да даље продубљивање свеобухватног стратешког партнерства и сарадње на свим пољима, остаје један од најважнијих приоритета Србије.

Јуејуе је истакла да између Кине и Србије постоји традиционално дубоко пријатељство, које се развија интензивним сусретима званичника и у том контексту је нагласила велики значај успешне посете председника Кине Си Ђипинга Србији 2016. године, када су односи подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Гојковићева и Јуејуе су истакле да сарадња законодавних институција представља важан сегмент даљег продубљивања свеобухватног стратешког партнерства Србије и Кине и оцениле да је досадашња парламентарна сарадња, која се одвија на основу Меморандума о сарадњи два парламента, потписаног током посете председника Свекинеског народног конгреса Џанга Деђијанга Србији у јулу ове године, веома успешна.

Саговорнице су нагласиле да ће даље продубљивање односа донети формирање заједничке комисије два парламента, које је планирано Протоколом о сарадњи, који ће бити потписан сутра током сусрета председнице Скупштине Србије са председником Свекинеског народног конгреса Џангом Деђијангом.

Гојковићева је захвалила Кини на подршци Србији по важним националним питањима, као и на подршци територијалном интегритету и суверенитету и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

Јуејуе је нагласила да уз сталан развој политичких односа, две земље интензивно развијају трговинско-економску сарадњу и истакла велики значај учешћа Србије у пројектима "Појас и пут" и формату сарадње "Кина-ЦИЕС", где Србија има водећу улогу.

Председница скупштине је нагласила да је Србија поносна што је део стратешких пројеката "Појас и пут" и "Кина-ЦИЕС", који су омогућили реализацију бројних инфраструктурних пројеката.

Гојковићева је захвалила на позиву за посету Кини који је упућен у веома кратком року након посете председника Сталног одбора Свекинеског народног конгреса Џанга Деђианга Србији, што сведочи о обостраној посвећености развоју сарадње.

У делегацији Народне скупштине су и председник Одбора за спољне послове парламента и председник Посланичке групе пријатељства са Кином Жарко Обрадовић, као и чланови ПГП Јадранка Јовановић и Драгомир Карић.

Председница парламента Маја Гојковић у званичној посети НР Кини борави на позив председника Сталног одбора Свекинеског народног конгреса Џанга Деђијанга, са којим ће се састати сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи