Вулин: Влада наставља да помаже одбрамбену индустрију

Влада ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије и неће изаћи из власништва у тој индустријској грани, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

"Влада Републике ће наставити да помаже одбрамбену индустрију Србије, препознајући њен значај и њену важност и никако неће напустити власништво у одбрамбеној индустрији Србије", истакао је Вулин у Баричу, приликом посете привредном друштву "Прва искра - наменска призводња".

Он је додао да ће закон који ће бити донет омогућити да инвеститор до нивоа до 49 процената уложи новац, донесе тржиште и технологију, "али контролу над одбрамбеном индустријом Србије задржаће Влада Републике Србије из простог разлога што је ово стратешка грана и нешто што је бескрајно важно и за новац али и важно Војсци Србије".

Вулин је истакао да је "Прва искра" у Баричу један од примера зашто је одбрамбена индустрија Србије толико важна Влади Републике Србије, зашто је толико важна читавом нашем друштву и, наравно, Војсци Србије.

"Улагањем у нове производне капацитете од милион и петсто хиљада евра, 'Прва искра' Барич је обезбедила да ће јој годишњи промет порасти за читавих два милиона евра годишње, и да ће моћи да запосли и нове раднике. Ове године одбрамбена индустрија Србије и СДПР су већ до сада уговорили 405 милиона америчких долара вредности новог извоза, а старих и већ договорених послова имају у вредности од читавих 687 милиона долара", нагласио је министар Вулин.

Он је указао да је одбрамбена индустрија важан део наше привреде, баш као што је и важан део Војске Србије.

"Захваљујући оваквој политици и захваљујући политици коју је водио председник (Александар) Вучић још као председник Владе и када је први препознао значај и важност одбрамбене индустрије Србије, обезбедио државни новац да се уложи у одбрамбену индустрију Србије, можемо да кажемо да имамо грану привреде која постаје све значајнија и све важнија и која доноси све већа средства", рекао је Вулин.

Он је додао да одбрамбена индустрија не доноси само средства, већ и нове технологије, а самим тим и запошљава оне који су најобразованији и најмлађи, оне који су нам свакако и најпотребнији.

Војска Србије, према његовим речима, као један од својих приоритета има развој одбрамбене индустрије Србије, јер захваљујући њеном постојању и њеном раду ми можемо да имамо одбрамбене системе, можемо да имамо оружје, можемо да имамо експлозиве и све оно што нам је потребно по приоритету и по најнижим могућим ценама и на тај начин смо у стању да опремамо нашу војску са далеко мање новца него што то може да уради било ко.

Министар Вулин након састанка са руководством ипредставницима синдиката "Прве искре - наменска призводња", обишао обновљене и реконструисане производне погоне тог привредног друштва.

Након обиласка, директор "Прве искре" Станоје Биочанин истакао је да се после дужег времена та компанија вратила своју првобитну намену, а то је да се бави искључиво производњом бризантних експлозива за потребе Војске Србије и за произвођаче привредних експлозива.

"Компанија је захваљујући трансферу технологија и екстрапрофиту који је остварила тиме, сав тај профит уложила у обнову капацитета и фабрика је сада потпуно зановила капацитете на задовољство осталих фабрика наменске индустрије, а 80 одсто наших капацитета је оријентисано ка извозу", нагласио је директор Биочанин и истакао да је то предузеће социјално одговорно и оријентисано ка решавању стамбених проблема својих запослених.

Током посете фабрици у Баричу, министар Вулин обишао је погоне Сушницу бризантних експлозива, погон за Сејање експлозива, као и погон за прераду вишекомпонентних смеша делаборисаних експлозива, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи