Преко Интерпола Београд и Брисел разменили више од 400 информација

Београд је са Бриселом посредством Интерпола током ове године разменио 425 информација, док је посредством националне јединице Европола Србије и Белгије размењено укупно 566 информација, кажу у Министарству унутрашњих послова Србије.

На седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, који је разматрао потврђивање седам споразума, в. д. секретара МУП-а Милица Ћатић рекла је да су након терористичког напада у Бриселу марта 2016. вршене интензивне провере лица која се из јавних извора, дописа официра за везу МУП Србије у Бриселу и информација добијених преко Интерпола доводе у везу са нападима.

Образлажући потврђивање Споразума између Републике Србије и Краљевине Белгије о полицијској сарадњи, Ћатић каже да је са Белгијом изузетно добра сарадња на пољу смањења повећаног броја лажних азиланата из Србије који подносе захтеве за азил у Белгији.

"Од 2010. до данас, Србија је мерама које предузима драстично смањила број подносилаца захтева за азил у Белгији. Ради се пре свега о припадницима албанске и ромске националне мањине са југа Србије", каже Ћатић.

Навела је да у Белгији привремено живи и ради велики број држављана Србије, посебно албанске националности који се, додаје, према расположивим информацијама активно баве недозвољном трговином опојним дрогама и оружјем.

"То представаља значајан разлог за интензивирање сарадње полиција Србије и Белгије", каже Ћатић.

Образлажући потврђивање Споразума између Владе Србије и Владе Краљевине Шведске о сарадњи у области спровођења закона, Ћатић каже да је билатерална сарадња интензивна, те да се одвија преко Бироа Интерпола са седиштем у Београду и Стокхолму.

Додала је да је са полицијом Шведске током ове године, до септембра, размењено укупно 490 информација, од који је 339 информација примљен, а 151 послата каналима Интерпола.

Одбор је на седници разматрао потврђивање више споразума из области полицијске сарадње и сарадње у области одбане и предложио парламенту њихову ратификацију.

Предложено је и потврђивање Споразума између МУП Србије и Федералне службе обезбеђења Руске Федерације о сарадњи и заједничком деловању, као и измена Споразума између Владе Србије и Владе Краљевине Шпаније о реципрочном признавању и замени националних возачких дозвола.

Одбор је предложио и да парламент ратификује Споразум између Владе Србије и Владе Словеније о сарадњи у области заштите од природних и других катастрофа.

Када је реч о сарадњи у области одбране, предложено је ратификовање Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Израела у вези са војном, одбрамбеном и одбрамбено-индустријском сарадњом и Меморандума о разумевању између Владе Србије и Владе Грчке о сарадњи у оквиру Атинског мултинационалног стратешко-поморског координационог центра (АМСЧ).

Одбор је прихватио иницијативу Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији о организовању регионалне парламентарне конференције на тему "Управљање у ванредним ситуацијама - одговори на националном нивоу и регионална сарадња", која ће бити одржана 7. и 8. децембра у Београду, уз учешће парламентараца из Албаније, БиХ, Црне Горе, Словеније, Бугарске и Румуније.

Одлучено је да делегација Скупштине Србије учествује на парламентраној конференцији "Парламентарци против наркотика" која ће бити одржана 4. децембра у Москви.

На конференцији ће учествовати потпредседник парламента Ђорђе Милићевић, заменик председника Одбора за одбрану и унутрашње послове Марко Ђуришић и чланови одбора Дубравка Филиповски и Владимир Ђукановић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи